Srbijo, pomozi! Sari Matić (14) vratila se leukemija, mora ponovo na lečenje u Brisel i hitno joj je potreban novac

24.08.2022

18:47

0

Autor: 24sedam

Da bi stigla do bolnice u Briselu potrebna su joj novčana sredstva

Srbijo, pomozi! Sari Matić (14) vratila se leukemija, mora ponovo na lečenje u Brisel i hitno joj je potreban novac
300891015_2496553830485134_4854187746410846835_n - Copyright Sara Matić/Foto: Printskrin/Fejsbuk

Sara Matić (14) lepa je i hrabra devojčica iz Lazarevca koja je jednom već pobedila opaku bolest, ali se, nažalost, ponovo našla u borbi za život. Ona boluje od akutne lifoblasne leukemije.

U toj borbi s tumorom, potrebna joj je naša pomoć.

Sari je neophodno lečenje u inostranstvu. Da bi stigla do bolnice u Briselu potrebna su joj novčana sredstva. Zato Sarina porodica i prijatelji mole za pomoć.

 

 

Sara je trenirala odbojku u OOK Lazarevac i pohađala OŠ "Knez Lazar", dok je bolest nije zaustavila. Iz inostranstva se izlečena vratila pre dve godine. Međutim, tumor se ponovo pojavio. Preslatka devojčica samo želi da ponovo pobedi i vrati se normalnom životu.

Šta je akutna limfoblastna leukemija?


Akutna limfoblastna leukemija predstavlja rak koštane srži pri kome se primordijalne ćelije iz kojih se razvijaju krvne ćelije umnožavaju i zauzimaju mesto normalnih ćelija. Dakle, maligne ćelije u ovom tipu leukemije su limfoblasti koji se umnožavaju. Najčešće se ove ćelije umnožavaju unutar koštane srži i na taj način izazivaju anemiju, trombocitopeniju i neutropeniju, ali se mogu umnožavati i unutar jetre, slezine i limfnih čvorova.

Vrlo malo se zna o faktorima rizika kod ovog tipa leukemije, za razliku od akutne mijeloidne leukemije koja može da nastane kod izloženosti radijaciji. Postoje odredjene bolesti koje se dovode u vezu sa ovim tipom bolesti, poput mijelodisplastičnog sindroma. 

Statistički podaci pokazuju da je akutna limfoblastna leukemija najčešći tip leukemije kod dece. Kod odraslih osoba, ova bolest se redje javlja nego akutnamijloidna leukemija. Osobe muškog pola su nešto češće pogodjene nego osobe ženskog pola, a ova bolest se najčešće javlja u Italiji, SAD-u, Švajcarskoj i Kostariki iz potpuno nepoznatih razloga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike