Škodrić: Pacijentkinje sa karcinomom dojke dobijaju terapiju koja se daje bilo gde u svetu u najboljim centrima

13.10.2022

13:24

0

Autor: R.M.

Radojević Škodrić podseća da je RFZO obezbedio nove lekove koji imaju veliki značaj u lečenju obolelih od raka dojke

Škodrić: Pacijentkinje sa karcinomom dojke dobijaju terapiju koja se daje bilo gde u svetu u najboljim centrima
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić - Copyright Foto: RFZO

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, Republički fond za zdravstveno osiguranje poziva žene starije od 45 godina da obave mamografski pregled dojki, dok mlađima preporučuje ultrazvučni pregled, apelovala je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

„Vreme u kojem živimo zahteva od nas da imamo svaki minut vremena isplaniran. Ipak, zdravlje uvek i svakome treba da bude prioritet i zato molim sve žene da nađu malo vremena za sebe i prekontrolišu svoje zdravlje jer rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Oktobar je mesec koji nas uvek na to podseća“, poručila je direktorka RFZO i navela da je reč je o najučestalijem malignom oboljenju kod žena gotovo u svim zemljama.

Radojević Škodrić podseća da je RFZO obezbedio nove lekove koji imaju veliki značaj u lečenju obolelih od raka dojke.

Prvi veliki iskorak u obezbeđivanju inovativnih lekova za lečenje HER2 pozitivnog karcinoma dojke učinjen je 2018. godine, kada su na Listu lekova stavljena dva nova inovativna leka. Već naredne godine, obezbeđeni su uslovi za stavljanje još jednog leka za lečenje hormon receptor-pozitivnog metastatskog karcinoma dojke (za drugu grupu pacijenata od HER2 pozitivnih). Ove godine, obezbeđeno je pet novih lekova, kao i dva nova inovativna leka za lečenje HER2 negativnog metastatskog karcinoma dojke.

„Ranije su se inovativni lekovi koristili u kasnijim stadijuma maligniteta, ali je RFZO napravio dodatni iskorak zahvaljujući kojem se oni obezbeđuju i u ranijim stadijumima bolesti. Mi sada imamo najsavremenije lekove za lečenje karcinoma dojke i pacijentkinje u Srbiji dobijaju terapiju koja se daje bilo gde u svetu u najboljim centrima. To je razlog više zašto žene treba da imaju poverenje u naše zdravstvo i na vreme potraže pomoć“, istakla je Radojević Škodrić.

U Srbiji se godišnje ova bolest otkrije kod oko 4.500 žena, od čega oko 400 njih već u momentu dijagnostikovanja ima udaljene metastaze, dok se tokom lečenja broj žena sa uznapredovalom bolešću povećava na oko 1.500.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike