Srbija na 12. mestu po broju obolelih od raka dojke: Prva po smrtnosti od ove izlečive bolesti!

04.07.2022

19:59

0

Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke može da se izleči

Srbija na 12. mestu po broju obolelih od raka dojke: Prva po smrtnosti od ove izlečive bolesti!
pexels-anna-tarazevich-5482991 - Copyright Pexels

U Srbiji od ukupnog broja otkrivenih slučajeva karcinoma među ženskom populacijom 24 odsto je rak dojke, rečeno je danas u Beogradu na skupu posvećenom borbi obolelih od te bolesti i mogućnostima za pristup terapijama i lečenju.


Od 24 odsto dijagnostikovanih slučajeva raka dojke, 19 odsto završi se smrtnim ishodom, rečeno je na skupu u organizaciji Ženskog centra Milica i Udruženja medikalnih onkologa Srbije.

Ljiljana Stamenković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da se prema svetskoj statistici Srbija nalazi na 12. mestu po broju obolelih od raka dojke.

Stamenković je rekla da posebno zabrinjavanja to što je Srbija prva od 40 evropskih zemalja po broju preminulih od te bolesti.

Skupu su prisutvovali i Davorin Radosavljević iz Udruženja medikalnih onkologa Srbije, Radica Bulajić Perčinović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO.
Profimedia
 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je ranije ove godine najnoviju terapiju za rak dojke.

- RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom - rekla je Škodrićeva povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

- Ovih 10 odsto koje još uvek nemaju savremenu terapiju, dobiće je u najskorije vreme. Radi se o terapiji koja je tek izašla iz posebnih kliničkih studija - izjavila je Škodrićeva u martu.

Naglasila je da je značajan iskorak napravljen sa posebnom listom lekova, tako što su na nju stavljene savremene terapije i za početne stadijume bolesti.

Ana Dornik (36), osnivač udruženja Žena uz ženu, izborila se sa karcinomom dojke, a za 24sedam ispričala je kako je to promenilo njen život i kako je izašla kao pobednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike