Ivani iz Inđije jedan odlazak pod tuš zauvek je promenio život! Sada za sve žene ima važnu poruku

12.10.2022

19:30

3

Užasno sam se osećala, ali sam se trudila da se izdignem iz date situacije i da svojim najbližima pokažem da ja sve to mogu i da sam jača od bolesti

Ivani iz Inđije jedan odlazak pod tuš zauvek je promenio život! Sada za sve žene ima važnu poruku
viber_image_2022-10-12_15-07-53-900 - Copyright 24sedam/Privatna arhiva

Ivana Marinković (44) iz Inđije svrstava se u red heorina koje su pobedile opaku bolest - rak dojke. U razgovoru sa 24sedam podelila je svoju priču o borbi koja i dalje traje, kao i o načinu na koji je saznala da ima karcinom. 

Članica je udruženja "Žena uz ženu", ali je isto tako podrška svim ženama koje se bore sa istim neprijateljem, kao i onima koje su zdrave, ali često zaboravljaju na sebe i svoje zdravlje. 

- S obzirom da sam u potpunoj kontri od hipohondra, ja nikada nisam išla na preglede, a povremena boluckanja u dojci pripisivala sam predstojećem menstrualnom ciklusu. Sve je počelo kada sam ostala bez sunđera za kupanje, koji sam uvek koristila. Tada sam rukom napipala neku promenu na desnoj dojci. Počelo je sve jače da me boli, ali moje dotadašnje znanje govorilo je da opasne bolesti ne mogu da bole - počinje svoju priču Ivana i dodaje: 

24sedam/Privatna arhiva
 

- Trebalo je da odem na more i drugarica mi je zakazala mamografski pregled po povratku sa puta. Tešila sam se sve vreme da čim boli, mora biti u pitanju neka cista, jer karcinom ne boli. Međutim, sve moje sumnje pobijene su 6. septembra 2021. godine. Mamografija mi je bila u redu, ali ultrazvuk je pokazao sumnjive promene. Urađena mi je i biopsija koja je pokazala loše rezultate, bio je to visoko rizični hormonski tumor. 

U razgovoru sa lekarima, Ivana je saznala da njen tumor ima veoma specifičan, podmukao oblik. Tako je 16. septembar 2021. dobijena dijagnoza koja je našoj sagovornici promenila život.

Ivana je svoj rođendan dočekala iščekujući termin za operaciju. No, kako obično biva, uvek jedan problem prati bar još jedan. Ivana je dobila korona virus, zbog kog je na operaciju morala da čeka skoro dva meseca. 

 

Tog 18. novembra Marinković je ležala na operacionom stolu četiri sata. Četiri duga sata protiv zloćudne nemani. Rezultat operacije bila je odstranjena dojka. Kasnije, stavljen joj je implant. 

Usledilo je osam ciklusa hemioterapija, a na kraju u avgustu 2022. godine i zračenje. 

- Teško sam podnosila hemioterapije, jer su mi doslovce razarale kosti. Bila sam sva naduvena, užasno sam se osećala, ali sam se trudila da se izdignem iz date situacije i da svojim najbližima pokažem da ja sve to mogu i da sam jača od bolesti - priseća se naša sagovornica. 

Prema njenim rečima, noći su bile najteže, a na red je došlo i prvo šišanje.

- Moja kosa je moje sve, imala sam jako lepu kosu i to je za mene bilo nešto zaista strašno. Kuma me je ošišala mašinicom, preplakala sam to šišanje. Sada mi je kratka kosa, ali ja sam se već ofarbala - kroz smeh nam kaže Ivana Marinović. 

Opaka bolest nikada je nije naterala da se pita "zašto ja", već da se zahvali što, ako je već moralo da se dogodi, nije se dogodilo nekom od njenih bližnjih. 

Za sam kraj razgovora Ivana je poslala važnu poruku svima koji se bore sa ovom ili sličnom bolešću, ali i svima koji su zdravi.

- Zdravim bih poručila da ne ignorišu sebe! Jer ključ svega je da sebi budete na prvom mestu. A mene drži vera u boga, to je nešto što mi je pomagalo na ovom mom putu i što mi i dalje pomaže i uči me mnogim stvarima - zaključila je naš razgovor Ivana Marinković. 

U Srbiji od ukupnog broja otkrivenih slučajeva karcinoma među ženskom populacijom, 24 odsto je rak dojke, a prva smo država od 40 evropskih po broju preminulih od ove izlečive bolesti.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike