Dr Grujičić upozorila na opasnu bolest: "Situacija je jako, jako ozbiljna"

18.12.2021

22:42

0

Prema podacima Instituta "Batut", godišnje u našoj zemlji od raka dojke oboli više od 4.000, a život izgubi oko 1.600 žena

Dr Grujičić upozorila na opasnu bolest: "Situacija je jako, jako ozbiljna"
Copyright Printscreen/Youtube / Pancevo RTV

U Srbiji bukti prava epidemija raka dojke, upozoravaju domaći stručnjaci!

Na Institutu za onkologiju u Beogradu mesečno se uradi više od 600 operacija, a dnevno i više od 20, što nikada ranije nije bio slučaj! Da stvar bude još dramatičnija, raste broj obolelih žena koje su mlađe od 20 godina!

Prema podacima Instituta "Batut", godišnje u našoj zemlji od ovog kancera oboli više od 4.000, a život izgubi oko 1.600 žena.

Alarmantne brojke

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesorka Danica Grujičić kaže za Informer da je situacija više nego alarmantna i da žene s malignim tumorom dojke dolaze gotovo iz cele Srbije.

- Imamo ogroman priliv pacijenata. Karcinom dojke je bukvalno u ekspanziji! Čini se da je još više porastao broj pacijenata tokom ove epidemije korone. Mi dnevno uradimo između 15 i 20 operacija, i to samo malignih karcinoma koji se potvrde biopsijom, ne benignih promena na dojci! To su ogromne brojke, situacija je jako, jako ozbiljna! - napominje doktorka Grujičić, koja kaže da su se zbog velikog broja obolelih povećale i liste pacijenata koji čekaju na zračenje.

- Koliko god aparata da imamo, nije nam dovoljno. Zato molim i kolege iz unutrašnjosti da počnu da operišu, da ne mora sve da ide samo u naš centar. Uz to, i pacijenti su se opustili i čim se bolest stavi pod kontrolu, ne dolaze više redovno na preglede. A to ne sme tako. Ne sme više da bude čekanja i neće ga biti, evo, ja obećavam. A oni pacijenti koji ne mogu da zakažu preko svog doktora, evo, ja im kažem, neka dođu pravo kod mene u kabinet! Moramo brinuti o svom zdravlju, moramo ići redovno na preglede, moramo imati red u sistemu!

Da je sve više žena svih starosnih dobi koje dolaze u poodmakloj fazi kancera dojki i koje moraju na operacioni sto, kaže i primarijus dr LJiljana Stamatović sa Instituta za onkologiju.

- Nema više pravila u kojoj životnoj dobi će se javiti rak dojke. Na Institut nam dolaze i jako mlade devojke, već sa 18-19 godina, i to jeste jako.zabrinjavajuće!

Biologija se menja kroz vreme i, nažalost, i mi pratimo taj trend ove bolesti i otkrivanje zloćudnih tumora kod sve mlađih pacijenata. Prosto je došlo do evolucije bolesti i moramo biti svesni da treba na vreme prepoznati promene. Moramo shvatiti da rana dijagnostika znači izlečenje, dok se kod kasne dijagnoze leči, ali mnogo komplikovanije i neizvesnije - objašnjava dr Stamatović i apeluje na sve žene u Srbiji:

- Statistika kaže da je jedna od osam žena u ovoj zemlji imala kancer dojke ili će ga dobiti. To je surova činjenica, ali je činjenica. Moramo misliti o svom zdravlju, moramo pratiti svoje telo, ići na redovne skrining preglede. I zato čim primetimo nešto drugačije - kvržicu, neravninu, opipanu promenu, promenu boje kože, iscedak na bradavici, sve su to alarmi da se hitno ode kod lekara...

Genetika i pušenje

Na pitanje koji su faktori rizika za dobijanje raka dojke doktorka odgovara:

- Osim genetike, tu su brojni drugi faktori. Vreme dobijanja menstrualnog ciklusa, vreme porođaja, vreme ulaska u menopauzu. Zatim i nezdrav način života, loše životne navike, pušenje i opšta neodgovornost prema zdravlju.

Simptomi bolesti

* pojava crvenila

* zadebljanje kože
* otok
* uvećanje dojke
* osećaj težine u dojci
* erozije na bradavici
* ranice
* pojava sekrecije, čak i krvave
* uvlačenje bradavice

Mogućnost preživljavanja pet godina od dijagnoze:

93,8% kada se na vreme bolest lokalizuje

83,5% kada se bolest regionalno proširi
22% kada se bolest otkrije u poslednjem stadijumu

Održan Drugi onkološki forum "Nema čekanja"

Godišnje od raka u Srbiji oboli 40.000 ljudi, a bitku sa ovom bolešću izgubi oko 30.000 pacijenata, dramatični su podaci objavljeni na jučerašnjem, drugom po redu, onkološkom forumu pod sloganom "Nema čekanja".

Prema podacima sa ovog skupa, naša zemlja se nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi, odnosno drugom u svetu kad je u pitanju smrtnost od svih malignih bolesti. Najučestaliji su kancer dojke, rak debelog creva i rak grlića materice.

Inače, ova kampanja ima za cilj da probudi svest, pre svega kod ljudi koji su onkološki pacijenti, kao i onih koji su suspektni na kancer, da se redovno kontrolišu i ukoliko imaju neke simptome, da se odmah jave lekaru!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike