Oglasila se SPC: Evo kada je ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji!

06.10.2022

10:53

0

Po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja Porfirija u najsvetiji tron patrijaraha srpskih

Oglasila se SPC: Evo kada je ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji!
patrijarh _tan2022-4-22-191032730-5-1 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh srpski Porfirije posetiće 14. oktobra 2022. godine, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Кosovo i Metohiju i Pećku Patrijaršiju, stavropigijalnu lavru patrijaraha srpskih, gde će prisustvovati na svetoj Liturgiji uz sasluženje više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

Tom prilikom, po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja Porfirija u najsvetiji tron patrijaraha srpskih.

U saopštenju koje je objavila Srpska pravoslavna crkva (SPC), navodi se da je ustoličenje prvog patrijarha Srpske Patrijaršije,  Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj Patrijaršiji izvršeno 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su tu ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save -  patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine, patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine, patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine, patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine i patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine.

TV Hram printscreen
 

Da podsetimo, ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji bilo je ranije najavljeno za 23. maj, ali je odloženom kako je zvanično je potvrđeno u Patrijaršiji,

Kao razlog za odlaganje navedene su epidemiološke mere na Kosovu i Metohiji koje su na snazi.

Patrijarh Porfirije imenovan je na ovu dužnost 18. februara u Beogradu, sa napomenom da će se naknadno saopštiti datum ustoličenja na tronu srpskih patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije je prva tri dana Vaskršnjeg posta sredinom marta proveo upravo u ovom manastiru, posetivši i Visoke Dečane.

TV Hram printscreen
 

Pećka patrijaršija je bila pomesna autokefalna pravoslavna crkva sa sedištem u Peći i prva arhiepiskopija SPC. Tron pećkih patrijarha je u Manastiru Pećka patrijaršija, odnosno u njoj se tradicionalno ustoličavaju srpski patrijarsi, pa se tako očekuje da bude i sa patrijarhom Porfirijem.

Inače, sam manastir koji čine četiri crkve građene čitav vek – od sredine XIII do sredine XIV veka (Svetih Apostola – glavna i najstarija, crkva Majke Božije, Sv. Dimitrija i Bogorodičina crkva sa crkvicom Svetog Nikole) od 2005. odnosno 2006. je pod zaštitom UNESCO-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike