Patrijarh SPC Porfirije ustoličio novog Episkopa šabačkog Jeroteja

18.09.2022

08:22 >> 12:30

0

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora održanog u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maja 2022. godine izabran je za Episkopa šabačkog

Patrijarh SPC Porfirije ustoličio novog Episkopa šabačkog Jeroteja
Hram Šabac TV hram printscreen - Copyright TV Hram printscreen

Nakon Svete liturgije, koju su služili arhijereji sa sveštenstvom u sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, Patrijarh Porfirije ustoličio je episkopa šabačkog Jeroteja.


"Patrijarh Porfirije svečano je uveo u tron Eparhije šabačke Episkopa šabačkog G. Jeroteja, kome je Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju poverio duhovno staranje o čestitom narodu Božjem u Bogom čuvanoj šabačkoj Eparhiji", navodi se na sajtu TV Hram.



Liturgiji je prisustvovalo oko 2.000 vernika, a preosvećenom Episkopu Jeroteju sasluživali su Mitropolit zaporoški Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije g. Luka, Mitropolit evropski Pimen i Preosvećena gospoda Episkopi: šumadijski Jovan, zvoičko-tuzlanski Fotije, niški Arsenije, valjevski Isihije, bregalnički Marko, mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Svetoj Liturgiji su prisustvovali Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski G. Jovan i Episkopi: sremski Vasilije, banatski Nikanor, britansko-skandinavski Dositej, vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, osečko-poljski i baranjski Heruvim i drugi, kao i mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo, prenosi sajt TV Hram.

Takođe, liturgiji su prisustvovali i ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, zatim gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija odluku Svetog Arhijerejskog Sabora o izboru Episkopa Jeroteja za Episkopa šabačkog pročitao je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Vladika Jerotej (svetovno Nikola Petrović) rođen je 15. avgusta 1971. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završio i gimnaziju. Nakon odsluženja vojnog roka 1998. godine pristupio je bratstvu manastira Svetih Arhangela u Kovilju. Naredne 1999. godine, kao poslušnik  manastira Svetih Arhangela, upisao se na Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve. Za vreme studija je primio monaški postrig, 21. novembra 2003. godine, od strane Episkopa bačkog g. Irineja, dobivši monaško ime Jerotej. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve 2009. godine, a zatim, sa blagoslovom Episkopa bačkog g. Irineja, odlazi u Atinu na učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje.

U čin jerođakona rukopoložio ga je Episkop jegarski g. Porfirije (sadašnji Patrijarh srpski) 29. juna 2014. godine, a u čin jeromonaha Episkop bački g. Irinej 9. decembra 2018. godine. Sa blagoslovom Episkopa bačkog g. Irineja, 2011. godine je pokrenuo Školu crkvenog pojanja Sveti Jovan Damaskin pri Crkvenoj opštini novosadskoj, u kojoj je predavao predmete Crkveno pojanje i Istorija crkvene muzike po uzoru na slične škole u Grčkoj.

Na redovnom zasedanju Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom od 24. do 29. maja 2021. godine, izabran je za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop toplički. Uspešno je obavljao dužnost predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora održanog u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maja 2022. godine izabran za Episkopa šabačkog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike