Obeležava se 106. godišnjica bitke na Kajmakčalanu: Posle 18 dana teške i neizvesne borbe srpska vojska uspela da probije Kapiju slobode

23.09.2022

05:05

0

Od kamenja sa Kajmakčalana napravljen je spomenik-osmatračnica u Pionirskom parku u Beogradu

Obeležava se 106. godišnjica bitke na Kajmakčalanu: Posle 18 dana teške i neizvesne borbe srpska vojska uspela da probije Kapiju slobode
kajmakčalan profimedia-0349985097 3 copy - Copyright Profimedia

Danas će u mestima Egzoplatanosu i Almopii u Grčkoj polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima biti obeležena 106. godišnjica bitke na Kajmakčalanu.

Na spomenik srpskim vojnicima u selu Egzoplatanosu vence će u 10 časova položiti državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a na spomenik Šumadijskoj diviziji u okviru mesnog groblja "Sveti Lazar" u opštini Almopia u 11 časova državni sekretar u Ministarstvu za rad Miodrag Kapor, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici lokalnih grčkih vlasti.

Profimedia
 

Posle 18 dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da probije "Kapiju slobode" i da pobedonosno krene put domovine.

Od kamenja sa Kajmakčalana napravljen je spomenik-osmatračnica u Pionirskom parku u Beogradu, koji je podsetnik na stradanja i žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike