Da se nikad ne zaboravi - bitka na Košarama: Dva naša tenka iznenadila Albance s leđa! Ginulo se od minobacača, snajpera...

09.04.2024

07:33

0

Snage Oslobodilačke vojske Kosova napale su državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije

Da se nikad ne zaboravi - bitka na Košarama: Dva naša tenka iznenadila Albance s leđa! Ginulo se od minobacača, snajpera...
_P7I1407 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jugoslovensko-albanska granica, Košare.

9. april 1999. godine
Veliki petak.
03.00 časova ujutru

Snage tzv. Oslobodilačke vojske Kosova napale su državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Jugoslavije između Đakovice i Prizrena spoje sa snagama OVK u Metohiji. U napadu su učestovale haubice, minobacači i upotrebljeni topovi, a celom akcijom se upravljale dobro obučeni pripadnici francuske Legije stranaca.

Albanci su našu granicu napali sa tri strane.

Deo državne granice oko karaule Košare čine planinski vrhovi od preko 2.000 metara visine, u to doba i dalje prekriveni snegom. Taj deo štitilo je nešto više od sto pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

-Mislim da je svaki dan bio kao godina, ne znate odakle vas više gađaju, da li minobacačkim minama, da li padaju granate od bestrzajnih topova, da li puščanom municijom – svedočio je svojevremeno Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare.

U pomoć graničarima tada je stigao vod Vojne policije. Međutim, napad je silovit i snage OVK uspele su da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, dominantne tačke sa kojih kontrolišu svako kretanje ka graničnoj liniji. Zauzeli su i samu zgradu karaule koja se zbog nepovoljnog položaja nije ni mogla braniti. Strani mediji tada prenose snimke ulaska vojnika UČK, koji to proslavljaju kao svoj uspeh.

Osvajanjem vrha Maja Glave, snage UČK su ušle 100 do 200 metara u dubinu Jugoslavije, a osvajanjem Rasa Košares zauzeli su kilometar i po naše teritorije.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade, koja je do tada pružala dubinsku podršku, formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja. Naša vojska narednih dana pokušavala je da povrati Rasa Košares i Maja Glavu. Uskoro im se pridružuju i pripadnici elitnih jedinica: 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Linija fronta je stabilizovana, a borbe nisu jenjavale.

“Prišli smo mu s leđa, bio je šokiran”

-Kiša metaka je proletala. Imali smo sreće da nas nijedan metak nije zakačio, da nas nije ranio. Prišli smo mu sa leđa, čovek je bio šokiran – svedoči o napadu na jedno mitraljesko gnezdo UČK Milutin Radić, tada vojnik na odsluženju vojnog roka u 125. motorizovanoj brigadi. Na svoj položaj zajedno sa vojnikom Darkom Anđelkovićem vratio se sa osvojenim mitraljezom.

Neprijatelj je bio iznenađen i kada su 11. maja po krajnje nepristupačnom terenu na nadmorsku visinu od 1.800 metara na liniju fronta pristigla dva tenka.

Kako je svojevremeno opisao Vladimir Knežević iz 63. padobranske brigade: „Kad su zagrmela dva tenka, kad je zemlja počela da se trese, to je, ne mogu da objasnim, olakšanje. Čovek zbog ljudi koji su to uradili oseća takav ponos. Osećam da nismo sami. Dobro je, došli su majstori.“

Bila je to podrška borcima koji su svakodnevno gledali smrti u oči. Ginulo se od minobacača, snajpera, od zabranjenih kasetnih bombi.

Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Prosečna starost poginulih bila je 25 godina.

U bici na Košarama učestvovalo je oko 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Kada je postalo očigledno da trupe na Košarama ne mogu da se probiju i da je kopnena ofanziva na ovom pravcu nemoguća, krajem maja 1999. godine snage OVK su u sadejstvu sa NATO snagama pokušale da u dubinu teritorije Kosova i Metohije krenu drugim pravcem, preko planine Paštrik ka Prizrenu.

Među dobrovoljcima Kozaci i Skandinavci

U sastavu naše vojske na Košarama je bilo i naših dobrovoljaca, kao i 40 Kozaka i 20 Skandinavaca. Neprijatelj je zadobio i višestruko veće gubitke u ljudstvu i tehnici…

Preživeli danas svedoče da je to bio pakao u kome su goreli nebo i zemlja. A na toj liniji je u stvari zaustavljena kopnena invazija ne samo na Kosmet, nego i na celu Srbiju…

Romi kao Navaho indijanci

Zbog stalnog prisluškivanja jedan rezervni oficir Vojske Jugoslavije se prisetio američkih Navaho Indijanaca iz Drugog svetskog rata, i angažovao dvojicu Roma, pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su na svom jeziku radio vezom navodili jugoslovensku artiljeriju i minobacače.

Do kraja rata NATO i OVK nisu uspeli da shvate o čemu se radi, jer nisu poznavali romski jezik.

Spomen-ploča postavljena danas u Nišu

Spomen-tabla herojima sa Košarama nalazi se u Nišu, na istoimenom bulevaru.

Te 2021. godine uz brojne predstavnike Grada, Vojske, crkve, policije i boračkih udruženja, otkrivanju spomen-table prisustvovao je i Darko Anđelković, jedan od boraca sa Košara, na čiju inicijativu je i bulevar poneo naziv Heroja sa Košara.

-Ovaj bulevar daje neku nadu da ne ode sve ovo u zaborav, zbog čega sam zahvalan i Gradu – rekao je Anđelković.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike