Najnoviji korona presek: Padaju brojke, na respiratoru 28 pacijenata!

04.09.2022

18:42

0

Pratite situaciju oko koronavirusa u našoj zemlji uz 24sedam

Najnoviji korona presek: Padaju brojke, na respiratoru 28 pacijenata!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 časa potvrđen kod 1,836 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 19 pacijenata.

Testirano je 6,207 osoba.

Na respiratoru je 28 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 623 osobe.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod  2.654 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 11 pacijenata. Testirano je 9.607 osoba. Na respiratoru je bilo 28 pacijenata.

U Srbiji je od poćetka pandemije registrovano 2.292.170 slučajeva korona virusa, a testirano je 10.710.529 ljudi.

Bolovi su toliko jaki kao da vam neko lomi kosti: Virus Zapadnog Nila nije ništa u odnosu na one koje mogu preneti naši komarci

Pored groznice Zapadnog Nila koju prenosi zaraženi komarac, od koje je do sada na teritoriji Republike Srbije registrovan 81 zaraženi, kao i šest umrlih, komarci mogu da prenesu i neke druge viruse poput zike, denge i čikugunje koje podjednako mogu biti opasne po čoveka.

Ovi virusi mogu da se prenesu ako zaražena osoba dođe iz nekog tropskog područja i tada će osetiti simptome poput temperature, glavobolje, bolova u mišićima...

- Tigrasti komarci mogu da prenesu ova tri virusa ukoliko neka osoba dođe zaražena sa Martinika, Kube ili nekih drugih tropskih krajeva i donese taj virus kod nas. Svako ko putuje u ta rizična područja dobije papir sa objašnjenima šta da radi i kako da se ponaša i šta da uradi ako oseti simptome kada se vrati u Srbiju i onda preduzimamo mere - kaže prof. dr Dušan Petrić, rukovodilac CIV centara za vektore bolesti i efekte klimatskih promena, u okviru koncepta "sveobuhvatno zdravlje" na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Denga groznica

Denga groznica je infekcija koju izaziva virus denga. Кomarac prenosi (ili širi) virus denga. Ona je poznata pod nazivom kostolomna groznica, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti. Neki od simptoma denga groznice su groznica, glavobolja, kožni osip koji liči na male boginje i bol u mišićima i zglobovima.

Postoje četiri različite vrste virusa denga. Кada se osoba zarazi jednim od njih, ona je obično zaštićena od tog tipa do kraja života. Međutim, ta osoba će biti zaštićena od ostala tri tipa virusa u kratkom vremenskom periodu. Ako se kasnije zarazi jednim od tri tipa virusa, veća je verovatnoća da će imati ozbiljnih problema. Ne postoji vakcina koja ljude štiti od zaraze virusom denga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike