Muškarac (31) pre dobijanja majmunskih boginja razvio upalu srca: Doktori trvde da je veza itekako moguća

03.09.2022

15:07

0

Autor: 24sedam

Pacijent star 31 godinu razvio je akutni miokarditis otprilike nedelju dana nakon što je prvi put primetio lezije majmunskih boginja

Muškarac (31) pre dobijanja majmunskih boginja razvio upalu srca: Doktori trvde da je veza itekako moguća
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Stručnjaci iz Portugala prijavljuju "potencijalnu uzročnu vezu" između majmunskih boginja i opasnog srčanog oboljenja. Pacijent star 31 godinu razvio je akutni miokarditis otprilike nedelju dana nakon što je prvi put primetio lezije majmunskih boginja.

Miokarditis je zapaljenje miokarda. Kada dođe do miokarditisa, srce slabije pumpa krv zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija. Ovo oštećenje može biti izazvano virusima i toksinima ili da nastane kao autoimuni proces (ćelije imuniteta uništavaju sopstvene ćelije srca).

Miokarditis karakterišu bolovi u mišićima, umor, nedostatak energije, bezvoljnost i neraspoloženje. Ponekad, kada je uzročnik Koksaki B, izražene su stomačne tegobe kao što su grčevi u stomaku i dijareja. Kod miokarditisa izazvanog adenovirusima mogu se javiti i gušobolja i bolovi u zglobovima. U 20 odsto slučajeva povišena je telesna temperatura. Osoba otežano diše i preznojava se.

Međutim, miokarditis može biti uzrokovan i kovidom 19, a pacijent iz Portugala je dva meseca ranije imao blagi kovid. Nije jasno da li su majmunske boginje definitivno uzrok miokarditisa.

Dok tačna veza tek treba da se utvrdi, glavna autorka studije dr Ana Isabel Pinho iz Univerzitetskog bolničkog centra Sao Žoao u Portu, Portugal, rekla je da se nada da će informacije privući lekare i da će se slučaj razmatrati.

24sedam/Profimedia
 

- Verujemo da izveštavanje o ovoj potencijalnoj uzročno-posledičnoj vezi može da podigne svest naučne zajednice i zdravstvenih radnika o akutnom miokarditisu kao mogućoj komplikaciji povezanoj sa majmunskim boginjama, i da može biti od pomoći za pažljivo praćenje obolelih pacijenata radi daljeg prepoznavanja drugih komplikacija u budućnosti.  - navela je ona u saopštenju.

Slučaj koji je takođe veoma aktuealn je onaj kada je pre nekoliko dana preminuo čovek u Teksasu. Naime, čovek sa teško oslabljenim imunitetom preminuo je nakon što su mu dijagnostikovane majmunske boginje, objavili su u utorak državni i lokalni zdravstveni zvaničnici, što bi moglo biti prvi smrtni slučaj u zemlji povezan sa ovom bolešću.

- Autopsija će nam reći mnogo više o tome, ali to će potrajati nekoliko nedelja. Na primer, ako je došlo do upale mozga, obično ga ostavimo da odstoji nekoliko dana pre nego što to uradimo - rekla je dr Kejša Dejvis, a prenosi Yahoo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike