U ovoj našoj školi godinama zabranjeni mobilni telefoni! Direktor objasnio za 24sedam kakve efekte je to dalo i koje su kazne (ANKETA)

02.09.2022

06:20

0

U ovoj osnovnoj školi postavljena su obaveštenja za zabranu korišćenja mobilnih telefona

U ovoj našoj školi godinama zabranjeni mobilni telefoni! Direktor objasnio za 24sedam kakve efekte je to dalo i koje su kazne   (ANKETA)
Zabrana upotrebe mobilnih telefona u školi - Copyright 24sedam/Profimedia

U Osnovnoj školi "Josif Pančić" na Banovom Brdu već godinama postoji zabrana upotrebe mobilnih telefona na časovima. Ova beogradska škola uvela je ovakve mere kao posledicu negativnog uticaja digitalnih tehnologija koje su danas sve dostupnije deci bez obzira na uzrast.

Zabeleženi su primeri kada su učenici osnovnih i srednjih škola fotografisali ili snimali nastavnike, svoje drugove iz škole, a zatim bez dozvole druge dece ili njihovih roditelja objavljivali fotografije i video zapise na društvenim mrežama.

Prema rečima direktora škole Osnovne škole "Josif Pančić" Milana Bajića deci nije u potpunosti zabranjena upotreba mobilnih telefona.

24sedam/Profimedia
Mobilni telefon / Ilustracija

- Mobilni telefon u školi može da se koristi samo na velikom i malom odmoru kako bi se deca čula sa roditeljima, dok na časovima nije dozvoljeno da ih upotrebljavaju. Zabranjena je svaka zloupotreba đaka ili objavljivanje fotografija na društvenim mrežama da ne bi nekoga izvrgli ruglu zbog neke slike na društvenim mrežama - kaže Bajić za 24sedam.

Upitan na koji način se sankcioniše đak ako upotrebi mobilni telefon na času, Bajić odgovara da postoji pravilnik koji sve to definiše.

- Pričamo sa decom, apelujemo, a razgovaraju i sa mnom kao i mi sa njihovim roditeljima. Ukoliko je teži prekršaj koji ulazi u naše pravilnike onda postoji mera koja se izriče. Ovo pravilo važi kako za niže tako i starije razrede jer kao što učimo da živimo sa koronom tako učimo i sa mobilnim telefonom u školi. Mobilni može da se koristi isključivo po pravilima koja su propisana u školi bez ikakvih zloupotreba - objašnjava Bajić.

 U ovoj  osnovnoj školi postavljeni su i znakovi, odnosno obaveštenja za zabranu korišćenja mobilnih telefona. Cilj ove zabranje je da se đaci fokusiraju na gradivo i uzajamnu komunikaciju na časovima sa nastavicima i svojim drugarima kako bi stekli nova znanja.

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika.

Istim zakonom propisano je i da svaka škola ima izvesnu autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe.

Iako zakon za korišćenje mobilnog na času predviđa strogu kaznu poput ukora i obaveštavanja roditelja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike