Deset stvari koje morate da znate o novoj školskoj godini: Ekskurzije, zabrana mobilnih, promena raspusta i još mnogo toga

31.08.2022

09:52

0

Neke stvari će ostati iste kao prošle godine, a neke će biti promenjene

Deset stvari koje morate da znate o novoj školskoj godini: Ekskurzije, zabrana mobilnih, promena raspusta i još mnogo toga
učionica - Copyright Profimedia

Školska godina počinje sutra, a čini se da će dosta drugačija po velikom broju stvari u odnosu na prethodne godine.

Školsko osoblje već je spremno za povratak đaka u klupe, a sa druge strane roditelji nabavljaju poslednje potrepštine za početak školske godine njihove dece.

A evo šta će sve biti novo, a šta je ostalo isto. 


1. Himna

Kao i lane, školska godina će i ovog 1. septembra početi intoniranjem himne “Bože pravde” na prvom času, i to u svim osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

Prema promenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koje je krajem prošle godine usvojila Skupština Srbije, škole koje ne organizuju puštanje himne u svim odeljenjima i razredima, biće sankcionisane kaznama u rasponu od 100.000 do čak miliona dinara, a pored toga kažnjen može biti i direktor škole sa 25.000 do 100.000 dinara.

2. Štrajk

Kao i prošle godine prvi dan će obeležiti štrajk dela prosvetara. kako je najavljeno, očekuje se da časovi budu skraćeni na 30 minuta u oko 500 osnovnih i srednjih škola, a glavni prosvetnih radnika zahtev je povećanje plata za 20 odsto.

Ovo je sada već tradicionalni protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojima se nisu pridružili ostali sindikati koji, međutim, takođe zahtevaju povećanje plata zaposlenih u prosveti.

Profimedia
Ilustracija

 

3. Korona mere

Za razliku od prethodne tri godine koje su obeležile korona mere, kombinovana i onlajn nastava, ali i semaforski model, ovaj 1. septembar dočekujemo skoro potpuno normalno. Svi đaci će biti u učionicama, neće biti podeljenih odeljenja, đaci i nastavnici više neće morati da nose maske u školi, ni u dvorištu, ni u učionicama, za vreme časova ili tokom odmora. Jednostavno, neće morati da ih imaju pri sebi, osim onih koji to jednostavno žele. I potpuno normalno će se odvijati časovi muzičkog i fizičkog, bilo u salama ili na otvorenim terenima.

4. Raspusti

Kalendar za ovu školsku godinu doneo je nekoliko novina. Osnovci ove godine neće imati jesenji raspust, već samo produženi vikend kada će se spojiti državni praznik 11. novembra sa subotom i nedeljom, dakle tri dana odmora.

Kada je zimski raspust u pitanju, srednjoškolci će u januaru 2023. nedelju dana manje provesti na planiranom odmoru, ali će zato, baš kao i osnovci, imati prolećni raspust što prošle školske godine nije bio slučaj.

5. Stranci

Kao retko kada u poslednjih nekoliko decenija u školskim klupama će se, prema dostupnim podacima, naći i veći broj stranaca. Naime, osim migranata iz Avganistana, Sirije, ali i drugih azijskih, pa i afričkih zemalja koji su postali uobičajena pojava u nekim gradovima poslednjih godina, sada se očekuje i određeni broj dece iz Ukrajine i, posebno Rusije, koji su zbog ratnih strahota izbegli u našu zemlju, pa će tu započeti ili nastaviti svoje školovanje.

Pixabay
Od sutra počinju redovne školske aktivnosti

 

6. Dres kod

Pre nekoliko godina postojala je ozbiljna inicijativa tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića za povratak đačkih uniformi u škole. Međutim, nikada nije realizovana.

Ipak, pojedine obrazovne ustanove su pojedinačno napravile svojevrsne dres kodove, odnosno pravila oblačenja, od toga da se ne dozvoljavaju dolasci u šorcevima, a negde ni u bermudama, prekratkim suknjama, majicama na bratele... U nekim srednjim školama, pre svega medicinskim, zabranjene su i vidljive tetovaže, dugi nokti, pirsinzi...

7. Telefoni

Pojedine osnovne škole su tokom prošle godine zabranile đacima da donose mobilne telefone. Tačnije, mogu da ih ponesu sa sobom, ali će oni morati da budu odloženi na specijalna mesta tokom njihovog boravka u obrazovnoj ustanovi. Ovo je izazvalo različite reakcije roditelja, pošto su jedni podržavali odluku, a drugi su je kritikovali.

Ipak, na nivou cele Srbije ne postoji zvanična odluka o eventualnoj zabrani nošenja mobilnih u škole.

8. Ekskurzije

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolca dozvoljena su i mogu skoro potpuno normalno da se organizuju. Pre puta, škole moraju da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva korone. Takođe, grupu na putovanju dužem od jednog dana mora da prati lekar, kako bi se na vreme otkrili eventualni simptomi i znakovi infekcije.

Profimedia
Nastavnici spremni za početak školske godine

9. Knjige

Mnogo toga je ove godine poskupelo u našoj zemlji zbog inflacije, pa tako i školski udžbenici. I to bez obzira da li se nabavljaju u pretprodaji preko škola, u knjižarama ili polovni na ulicama.

Cene kompleta za osnovce prilično se razlikuju od razreda do razreda, a prema cenovnicima koje su dostavile škole, one su se kretale i do 20.000 dinara samo za osnovne knjige iz sedmog ili osmog razreda.

10. Ocenjivanje

Škola je prethodnih godina kada je eksplodirala korona pretrpela mnoge promene, pa čak i kada je ocenjivanje u pitanju. U novoj školskoj godini i na tom polju bismo trebali da se vratimo u normalu.

Dakle, ocenjivanje bi se vršilo isključivo u školama, a ne na osnovu testa koji bi se radio onlajn od kuće, a neće biti ni popusta kao prošle godine kada je, na primer, na polugodištu bila dovoljna samo jedna ocena kako bi konačna bila zaključena. nNema više obaveznih maski, podeljenih odeljenja, onlajn ili kombinovane nastave, školskog karantina, skraćenih časova...

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike