Ružić: Teška zima pred nama, nećemo dozvoliti da deca sede u hladnim učionicama

31.08.2022

07:33

0

Ministar prosvete kaže da je uveren da će buduća vlada, uz podršku predsednika Srbije, staviti na listu prioriteta obrazovni sistem

Ružić: Teška zima pred nama, nećemo dozvoliti da deca sede u hladnim učionicama
učionica maske đaci - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i biti intonirana himna "Bože pravde".

Ružić je na RTS rekao da će u klupe sutra sesti 65.000 prvaka i najavio i dvocifreno povećanje plata u prosveti.

- Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima. Ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika, i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu, a osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja - rekao je Ružić.

Istakao je da će himna biti intonirana i u predškolskim ustanovama, i dodao da je važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedan od njih je i himna.

Ružić je naveo da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, da ove godine ima 65.000 prvaka, a da u osnovnim i srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

- Ako tome dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima, to je 1.100.000 nečije dece, unuka - tri četvrtine populacije - naglasio je Ružić.

Neposredna nastava
 

Naveo je da je odlučeno da nastava bude neposredna i istakao da je taj model nastave najbolji, da je direktna interakcija najbolja za obrazovno-vaspitni rad.


- Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra praktično tih mera nema, osim nominalno, što je prirodno - rekao je Ružić.

O merama štednje
 

Profimedia/Pixabay
 

 

Govoreći o merama štednje, Ružić kaže da je uveren da će buduća vlada, uz podršku predsednika Srbije, staviti na listu prioriteta obrazovni sistem, i ističe da je reč o budućnosti naše države i da o tom sistemu moramo na specifičan način voditi računa.


- Očekuje nas jesen i zima koja je upitna sa aspekta energetske situacije. Mislim da će država, kao i uvek do sada, pokazati spremnost, da ćemo imati rešenja i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta.

Ministarstvo energetike je izašlo sa merama, videćemo koliko će se te mere reflektovati na školstvo. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi samo neki sporadični incident - kaže Ružić.

Ukazao je da su značajni dijalog i obostrano poštovanje i uvažavanje legitimnih zahteva koji dolaze od sindikata i istakao da će povećanja plata biti i da će sektorska povećanja ići sa januarskom platom. Ružić je naveo da će povećanje ovoga puta biti znatno veće nego prošle godine, da će biti dvocifreno, i da je to dobar trend koji ova i prethodna vlada prate.

Odgovarajući na pitanje da li ostaje u novom kabinetu Ane Brnabić na poziciji ministra prosvete, Ružić je rekao da nema manir da se bavi spekulacijama, već radi posao predano.

- Uvek sam na raspolaganju državi i svojoj Socijalističkoj partiji Srbije i političkim partnerima - rekao je Ružić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike