U učionicama se moraju poštovati sledeća pravila: Dete koje se zarazi treba da se odmori nedelju dana!

23.08.2022

15:27

0

Deca su sistematski pregledana

U učionicama se moraju poštovati sledeća pravila: Dete koje se zarazi treba da se odmori nedelju dana!
Školska učionica - Copyright Pixabay/coyot

Načelnica Pedijatrije Doma zdravlja "Palilula" dr Aneta Jovanović izjavila je da se poslednjih dana beleži manji broj kovid pozitivne dece. Uoči početka školske godine, doktorka podseća da je neophodno da deca što češće peru ruke, ali i da se provetravaju prostorije u kojima borave.

Tim za škole odlučio je da nastava počne na vreme, kao i da svi đaci 1. septembra budu u školskim klupama, u nadi da ni u narednom periodu epidemijska situacija neće ugroziti neposrednu nastavu.

 

 

- Testira se između 50 i 70 dece na svih pet punktova Doma zdravlja Palilula, od toga je do 10 odsto pozitivno - kaže Jovanovićeva.

Ističe da se deca uglavnom zaražavaju u porodici, odnosno ukoliko su članovi porodice inficirani ili kada se vrate sa letovanja.

Govoreći o zdravstvenim pripremama koje bi trebalo da urade prvaci pre polaska u školu, doktorka Jovanović kaže da obavezno treba da peru ruke u školi i kući, kao i da se često provetravaju prostorije u kojima borave.

Pixabay
 

Objašnjava da su se upisi u osnovne i srednje škole završili, te da su deca sistematski pregledana.

- Sada se pripremaju deca koja polaze u vrtiće. Tu popunjavamo zdravstvene liste i pregledamo decu. Uslov jeste da budu uredno vakcinisana, po kalendaru imunizacije - navodi dr Jovanović.

Podseća da dete koje se zarazi treba da bude u izolaciji sedam dana, ali da je neophodno i da se izoluje ukoliko se pojave simptomi ili je član porodice inficiran.

Poručuje da dete sa simptomima ne treba da ide u kolektiv.

Dr Jovanović navodi i da se poslednjih dana beleži rast respiratornih simptoma kod dece: zapušenost nosa, bol u grlu, povišena telesna temperatura.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike