Grad u borbi protiv ambrozije: Suzbijanje će trajati do oktobra, a ko je ne uništi na svom posedu može platiti paprenu kaznu

17.07.2022

12:51

0

Autor: 24sedam

Oko deset odsto stanovništva alergično je na njen polenov prah koji izaziva kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha

Grad u borbi protiv ambrozije: Suzbijanje će trajati do oktobra, a ko je ne uništi na svom posedu može platiti paprenu kaznu
profimedia-0576834250 - Copyright Profimedia

Iako čestice još nisu ušle u kritičnu crvenu zonu, koja se očekuje u avgustu, nadležni uveliko suzbijaju ambroziju. Akcije uništavanja ambrozije počele su u junu širom Beograda, u urbanim delovima prestonice, ali i na periferiji.

Kako su za "Novosti" rekli u Gradskoj upravi, Sekretarijat za zdravstvo je izvršio javnu nabavku usluga za monitorig i mapiranje terena pod ambrozijom, laboratorijska i terenska istraživanja i hemijsko suzbijanje ove korovske biljke na neuređenim površinama na teritoriji grada Beograda u 2022. godini.

- Monitoring i mapiranje terena pod korovskom biljkom ambrozijom, kao i hemijsko suzbijanje je otpočelo u junu - kažu u Sekretarijatu za zdravstvo i dodaju:

-  Prema monitoringu i mapiranju obavljaju se hemijska suzbijanja na površinama urbanog i semiurbanog dela gradskih zelenih površina. Uništavanje ambrozije trajaće do kraja septembra ili početka oktobra.

Za uništavanje ambrozije koja se prostire na uređenim zelenim površinama u prestonici zadužene su ekipe JKP "Zelenilo-Beograd", dok na teritorijama sedam rubnih opština korov suzbijaju komunalna preduzeća ovih lokalnih samouprava.

- Prioriteti se određuju prema stručnoj proceni zaduženih osoba za monitoring prisustva i procene stepena predikcije korovske biljke - ističu u Sekretarijatu za zdravstvo.

Prošle godine hemijske tretmani za uništavanje ambrozije početi su nešto kasnije, a kao jedan od razloga nadležni su navodili da biljka nije dostigla dovoljnu visinu koja je potrebna za uništavanje. Obilne kiše koje su tada padale nisu pogodovale razvoju ove biljke.

Ambrozija, Foto: Profimedia
 

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine do metar i po. U Evropi, koju osvaja neverovatnom brzinom, može se naći oko 20 vrsta. Niče polovinom aprila. Cveta u kasno leto i jesen, od početka jula do ranih mrazeva, proizvodeći polen.

Alergija na ambroziju je vrlo raširena. Oko deset odsto stanovništva alergično je na njen polenov prah koji izaziva kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.

Kazne od 15.000 do 150.000 dinara

Za suzbijanje ambrozije na javnim površinama zadužene su gradske institucije. S druge strane, korov na privatnim posedima treba da uklanjaju vlasnici. Na to ih obavezuje i Uredba o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke u okviru Odluke o komunalnom redu, a koje se, uglavnom, niko ne pridržava.

Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i vlasnici parcela se kažnjavaju novčano, i to iznosom od 15.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od veličine placa. Često je kazna blaža u odnosu na privatni angažman, pa je u tome i razlog što se na privatnim parcelama retko uništava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike