Šta se desilo malenom Vuku u Obrenovcu? Heroj Marko znao šta treba da radi, ali ovo nikako ne smete ako vam dete doživi fras! (VIDEO)

30.07.2022

11:23

0

Fras nastaje naglo, uglavnom kada telesna temperatura skoči iznad 38,5 stepeni

Šta se desilo malenom Vuku u Obrenovcu? Heroj Marko znao šta treba da radi, ali ovo nikako ne smete ako vam dete doživi fras! (VIDEO)
temperatura profimedia-0041593952 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Snimak spasavanja jednogodišnjeg Vuka proširio se brzinom svetlosti društvenim mrežama, a kako i ne bi. Da se uznemirenoj ženi u tom trenutku nije našao heroj Marko ko zna kakav bi kraj imala ova priča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Podsetimo, na snimku koji se pojavio na internetu, vidi se uznemirena žena koja zaustavlja svoj automobil, uzima dete sa zadnjeg sedišta, a onda i Obrenovčanin Marko koji dotrčava do nje i preuzima dečaka.

Utom, mu daje veštačko disanje i uspeva da ga povrati. A šta se zaista dešavalo u tih nekoliko minuta?

Naime, kako saznajemo, maleni Vuk je imao visoku temperaturu i tog dana se vraćao sa majkom od lekara kada je doživeo fras.

Podsetimo, fras, ili ti ebrilne konvulzije, jesu jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom detinjstvu, a koje su izazvane visokom temperaturom. 

Zapravo, fras je reakcija nerazvijenog mozda kod mališana, na nagli skok telesne temperature. 

Uglavnom se javlja kod dece između 6 meseci i 5 godina.

Koji su simptomi frasa?

Fras nastaje naglo, uglavnom kada telesna temperatura skoči iznad 38,5 stepeni. Fras ćete prepoznati jer deca prevrnu očima, ukoči im se pogled i izgube svest.

Propratni simptom je i taj da celo telo počne da se trese, odnosno trza, a usta su modra.

Dete koje doživljava fras teško diše, a može se desiti i disanje sa prekidima. Pauza u disanju može biti toliko duga da se roditelji prestrave. Pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost mišića mogu biti propratni simptomi koji naročito izazivaju paniku kod roditelja.

Kako (ne)treba da reagujete?

Pre svega pokušajte da se umirite kako bi što bolje mogli da pomognete svom detetu.

Položite dete na bok kako biste sprečili zapadanje jezika, udisanje povraćenog sadržaja ili mehaničko povređivanje deteta (udaranje glave o pod ili beton i sl.).

Detetu u analni otvor postavite čepiće za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije, ukoliko vam je lekar prepisao.

Nikako im ne otvarajte  usta nasilno, niti ga polivajte vodom. Kada sve prođe, dete odvedite kod lekara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike