Njihov hleb je sa sedam kora! Na radnom mestu izloženi temperaturi od 70 stepeni: Građevince teraju da rade uprkos paklenim temperaturama

21.07.2022

06:30

0

Poslodavci ne obustavljaju rad čak i ako su meteo-alarmi uveliko aktivirani, a medicinska preporuka je da se sklanjamo sa sunca

Njihov hleb je sa sedam kora! Na radnom mestu izloženi temperaturi od 70 stepeni: Građevince teraju da rade uprkos paklenim temperaturama
profimedia-0708057064 - Copyright Profimedia

Republički hidrometeorološki zavod se "usijao" prethodnih dana od upozorenja koja je izdavao, a toplotni talas trajaće do 28. jula. Temperature će dolaziti skoro do 40. podeoka, a malo ljudi može čak i da zamisli kako je raditi na takvoj vrućini sa šlemom, na visini od nekoliko desetina metara, bez klime i uz izloženost direktnim sunčevim zracima.  Ali to najbolje znaju građevinski radnici.

Njihovi poslodavci ne obustavljaju rad čak i ako su meteo-alarmi uveliko aktivirani, a medicinska preporuka je da se sklanjamo sa sunca. Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković kaže da radnici koji rade u ovakvim uslovima podležu mnogim rizicima.

- Na tako visokim temperaturama radnici su, nažalost, u riziku od nekoliko trenutnih bolesti, kao što su dehidracija organizma, brže zamaranje, pojava toplotnih grčeva, iscrpljenosti... Najčešća bolest koja se javlja na visokim temperaturama je toplotni udar. Poznato je da on može dovesti do katastrofalnih posledica - navodi Torlaković. 

Zakon ne određuje visinu temperature na kojoj se rad prekida, tu ključnu ulogu imaju savest i svest poslodavaca. Torlaković objašnjava da bi režim rada građevinaca trebalo da bude izmenjen, odnosno prilagođen paklenim vrućinama. 

- Radnici bi trebalo da imaju kraće smene, da prekidaju rad i prave pauze. Takođe, poslodavci bi trebalo da obezbede rashladne sobe, koje imaju klimu. Te prostorije treba da budu u delu gde se nalaze kontejneri za radnike, kako bi se između smena u njima odmarali - dodaje on.

Poslodavci su često sa sindikatom dolazili do sukoba mišljenja, jer su tvrdili da nije ista temperatura na svim nivoima gradnje i da je to olakšavajuća okolnost. Međutim, Torlaković navodi primer asflatera koji su direktno izloženi temperaturama koje, kada je reč o asfaltu, mogu dostići i 70 stepeni celzijusa.

Da li poslodavci poštuju preporuke?

S obzirom na to da je, prema rečima našeg sagovornika, kritično stanje sa radnom snagom u Srbiji u ovom sektoru, često možemo videti da su nam građevinski radnici Indusi, Vijetnamci i drugi stranci.

- Naravno, ima i Srba, ali nisam baš siguran da poslodavci u tom deficitu poštuju sve preporučene mere, a to je veliki problem. Jer usled iscprljenosti u takvim uslovima rada dolazi do mnogih opasnosti. Radnicima pada koncentracija, javlja se zamor, a na građevini nekada i najmanji pogrešan potez može biti koban - kaže za 24sedam Torlaković. 

Pixabay
 

Oprema za rad je važan faktor

Preporuka stručnjaka za uslove ekstremno visokih temperatura je da radnici svoju opremu za rad prilagode vremenskim uslovima. Stoga, pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, zaposlenima treba obezbediti letnju odeću, koja je lagana i svetla. 

- Ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi šlem, trebalo bi da na glavi ima kapu, maramu ili neki lagan šešir, koji je širokog oboda da mu može prekiriti i vrat. Naravno, radnici ne smeju da zaborave ni adekvatan unos hrane i piće. Najmanje dva litra vode je majstorima na suncu potrebno, i nikako ne smeju piti alkohol, mnogo kafe ili gaziranih pića. Kada su veoma topli dani, treba da izbegavaju tešku i obimnu hranu. Takođe, trebalo bi i da koriste zaštitnu kremu za sunce - upozorava Saša Torlaković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike