Ministarka Vujović poručila: Nepojmljivo da nekom smeta državni informacioni sistem za rešavanje ekoloških problema

20.07.2022

09:28

0

Ministarka je istakla da sistem gReact nije samo istoimena aplikacija, već instrument za sistemsko praćenje rešavanja ekoloških problema

Ministarka Vujović poručila: Nepojmljivo da nekom smeta državni informacioni sistem za rešavanje ekoloških problema
Irena Vujović - 1 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je nepojmljivo da bilo kome smeta državni informacioni sistem gReact, koji je umrežavanjem republičkih i lokalnih inspekcija i nadležnih institucija doprineo mnogo efikasnijem evidentiranju, praćenju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji.

- Odlučnost države da rešava nagomilane probleme u oblasti zaštite životne sredine, kroz kreiranje alata za uključivanje svih nadležnih institucija i građana u taj proces, mogu da napadaju samo oni koji su plasiranjem neistina i lažnih vesti o ekološkim problemima uzbunjivali javnost. Nadležne inspekcije sada reaguju u najkraćem roku, a građani o statusu prijave dobijaju povratnu informaciju. Zbog toga je nervoza u pojedinim krugovima sve veća jer više ne mogu nikoga da obmanjuju. I ma koliko pokušavali da zamenom teza umanje značaj ekološkog informacionog sistema, ne mogu da ospore činjenicu da je softver gReact isključivo vlasništvo države, odnosno Ministarstva zaštite životne sredine, a ne privatne kompanije kako pojedini navode. Od trenutka puštanja u rad sistema gReact rešeno je 50 odsto ekoloških problema na koje su građani ukazali - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da sistem gReact nije samo istoimena aplikacija, već instrument za sistemsko praćenje rešavanja ekoloških problema, uvidom u postupanje nadležnih službi i inspektora koji su dobili opremu za rad u vidu tableta i telefona sa instaliranim softverom, dok je građanima data mogućnost da putem aplikacije, telefonskog poziva, slanjem poruke ili imejla prijave probleme u svom okruženju bez da razmišljaju u čijoj su nadležnosti.

Ona je dodala da se do sada najviše prijava odnosilo na upravljanje otpadom i da se u toj oblasti najviše i radilo.

-U prethodnih nekoliko meseci po prijavama građana uklonjeno je 213 divljih deponija. Rešeni su i mnogobrojni problemi iz domena zaštite zemljišta, voda, vazduha, zaštite od buke. Ministarstvo koje vodim nastaviće u partnerstvu sa građanima da rešava ekološke probleme u Srbiji, a informacioni sistem koji smo oformili imaće u tome važnu ulogu kako danas, tako i u budućnosti – poručila je Vujović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike