Nije Tesla jedini koga su "prisvajali" Hrvati: Svojatali nam naučnike, Kosovski boj, književnost čak i sportiste!

18.07.2022

18:10

0

Novi skandal u Hrvatskoj, štampali evrokovanice sa likom Nikole Tesle

Nije Tesla jedini koga su "prisvajali" Hrvati: Svojatali nam naučnike, Kosovski boj, književnost čak i sportiste!
hrvatska prisvajanje2 copy - Copyright Profimedia/Pixabay/Wikipedia/hnb.hr

Hrvatska je počela da pravi kovanice sa likom Nikole Tesle, najvećeg srpskog naučnika ikada, što je samo još jedan u nizu skandala koji ovih dana dolaze iz te zemlje.

Nakon što su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranili da poseti Jasenovac i položi cveće u spomen na stradale Srbe u bivšem ustaškom logoru, iz Hrvatske je stigao novi skandal.

Naime, početkom februara pojavila vest da je "najuspešniji dizajn" za evrokovanice u Hrvatskoj lik Nikole Tesle, a danas je ovaj novac zvanično počeo i da se štampa. Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga je "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, a Nikola Tesla na 50 centi.

Hrvatski premijer Plenković je rekao da će 1. januara ova država i zvanično postati deo evrozone.

- Smatramo da smo proces sprovodili veoma sistematski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo i koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos - rekao je Plenković.

Međutim, poznato je da je Nikola Tesla rođen u srpskoj porodici i da mu je otac bio pravoslavni sveštenik. Tesla jeste rođen u Smiljanu, ali je tada to mesto bilo u sastavu Austro-Ugarske. Inače, ovo nije prvi put da se u hrvatskoj Tesla predstavlja kao Hrvat. Pre nekoliko godina, riječki "Novi list" našeg naučnika je nazvao "hrvatskim i američkim izumiteljom".

hnb.hr
Kovanice sa likom Nikole Tesle

Tačku na ovu raspravu zapravo je stavio sam Nikola Tesla još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, a u kojem je napisao: "Hvala na mnogo cenjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni."

Ali Hrvati su prisvajali i mnoge druge poznate naučnike, pa čak i istorijsko nasleđe Srbije.

Dubrovačka književnost

Tako je nedavno Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje kritikovao zvanični Beograd jer "prisvaja" dubrovačku književnost. Naveli su da je zakonskim rešenjima Beograda dodatno učinjen "agresivan korak" posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut je reagovao na usvojeni Zakon o kulturnom nasleđu, u kojem se navodi da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom. Hrvatski institut je čak saopštio da je "dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskog kulturnog dobra" iako je očigledno da je situacija obrnuta.

 

Narodna banka ranije najavila da će reagovati

Narodna banka Srbije je u februaru iznela stav da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda, s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu.

- S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga - rekli su tada iz NBS.

Inače, profesor dubrovačke književnosti na Filološkom fakultetu dr Slavko Petaković objasnio je ranije za 24sedam da se lingvisti drže stava da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku.

- Iz godine u godinu se ponavlja da iz Hrvatskog instituta za jezik imaju ovakve primedbe i saopštenja. Međutim, dubrovačka književnost je istorijska pojava i vezuje se za period Dubrovačke republike, a stavovi tradicionalnog srpskog nasleđa su da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku. Ovo je naučno pitanje koje se iznova politizuje, ali stručnjaci su ti koji imaju završnu reč - objasnio je Petaković.

- Ipak, ovo na šta se oni pozivaju, na usvojeni Zakon o kulturnom nasleđu, samo je povod da se ove njihove tvrdnje ponove, jer se ovaj zakon ne razlikuje mnogo, pogotovo ne u delu na koji se oni pozivaju, od onog iz 2011. godine - objasnio je Petaković.

Profesor na Filološkom fakultet dr Boško Suvajdžić takođe je objasnio da u ovom slučaju nema nikakvog prisvajanja.

- Naučni radovi govore o tome da je dubrovačka književnost posebna, tako da tu nema nikakvog prisvajanja, ona pripada i srpskoj književnosti i tu nema nikakve greške - rekao je Suvajdžić za 24sedam.

Milutin Milanković

Pre nekoliko godina Hrvati su proglasili svojim i jednog od najvećih srpskih naučnika Milutina Milankovića, dugogodišnje člana i potpredsednik SANU. Na ove tvrdnje oštro je reagovano iz Srbije, ali i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Milanković je, inače, najcitiraniji srpski naučnik svih vremena. Svetska nauka ga je uvrstila među pet najvećih naučnika 20. veka, a NASA među 15 umova svih vremena koji su se bavili planetom. Rođen je 28. maja 1879. u Dalju, tada austrougarskom gradu. Preminuo je 12. decembra 1958. godine u Beogradu.

Foto: Profimedia/Wikimedia
Milanković, Tesla i Bošković

Što se tiče ovog Srbina, nema sumnje u njegovo poreklo, jer potiče iz isključivo srpske porodice, od oca Milana i majke Jelisavete.

Ruđer Bošković

Hrvatski "Večernji list" je u svom projektu "Hrvati koji su menjali svet" pored Nikole Tesle i Milutina Milankovića, stavili i Ruđera Boškovića.

Ruđer Josip Bošković je srpski fizičar, astronom, optičar, matematičar, filozof, pesnik, teolog i diplomata. Jedan je od najznačajnijih naučnika svoga vremena, a stavljen je među sto najznamenitijih Srba svih vremena. Rođen je u Dubrovniku, a porodica njegovog oca potiče iz sela Orahova Dola iz Hercegovine. Otac mu je bio Nikola Bošković, poznati trgovac srpskog pravoslavnog porekla.

Kosovski boj

Pre nekoliko godina su se na hrvatskim portalima čak pojavile teorije da su na Kosovu bar tri velike bitke predvodile hrvatske vojskovođe, a sajt takozvane Hrvatske pravoslavne crkve objavio je tvrdnju da je na Kosovu hrvatska vojska redovno tukla brojniju tursku vojsku.

Oni tvrde da se tada odigrala i bitka kralja Tvrtka protiv Murata 1389. godine. Što znači da, kako tvrde, nisu Lazar i Miloš udarili na Turke već hrvatski ratnici?!

Wikipedia
Kosovska bitka

Hrvatski "naučnici" zaključuju da su Srbi na temelju Kosovske bitke "maštovito kreirali svoj nacionalni integracijski mit", a da stvar bude još gora, Hrvati su za ovu priliku prisvojili i Tvrtka Kotromanića, koji je bio bosanski kralj.

Davor Štefanek

Nakon što je postao šampion sveta u rvanju grčko-rimskim stilom, hrvatski mediji "prisvojili" su i Davora Štefaneka.

Štefanek je jednom prilikom objasnio da je njegov otac Hrvat i da ima hrvatsko državljanstvo, a da mu je majka Mađarica, te da on, osim srpskog, ima i mađarsko državljanstvo, a zbog ove njegove izjave hrvatski mediji su zaključili da je Davor njihov olimpijski šampion. On je to brzo demantovao.

- Mediji su strašni! Ja sam rođen u Srbiji i Srbija je moja država, nikad se nisam izjašnjavao kao Hrvat ili neki drugi državljanin. Volim Srbiju i nju ću uvek predstavljati, samo nju! A mediji jako izokrenu moju priču, i to pola napišu a pola ne, strašno, fuj - napisao je Štefanek, i dodao:

- Sad bi svi hteli da sam njihov, ali ja sam ceo život, od 12. septembra 1985. godine, u Srbiji, i samo sam njihov i uvek ću biti njihov, niti Hrvat, niti Mađar. Srbija je moja država koju volim.

Damir Mikec

Za vreme trajanja Olimpijskih igara u Tokiju, hrvatski mediji su naveli da je srebrnu medalju za Srbiju osvojio rođeni Splićanin, reprezentativac u streljaštvu Damir Mikec.

Međutim, ova priča se nije dalje nastavljala, niti je Mikec imao potrebe da reaguje. Hrvati su tada pohvalili srpske sportiste i priznali da su njihove komšije (Srbi i Slovenci) osvojile više medalja i da su dobro počele takmičenje.

24sedam/Goran Sivački
Damir Mikec

 

Milan Borjan

Kada je golman Crvene zvezde Milan Borjan briljirao na meču protiv ekipe Genta pre nešto više od godinu dana, hrvatski mediji su naveli da je golman iz Knina spasao Zvezdu, aludirajući na to da je rođen u Hrvatskoj.

Profimedia
Milan Borjan

Međutim, Borjan je odavno stavio do znanja da ne smatra da je rođen u Hrvatskoj.

- Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, to je bilo srpsko mesto. Ja sebe opisujem kao nekoga ko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije - izjavio je Borjan.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M./D.A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike