Proslavljamo Svete mučenike u Evgeniji: Nikako ne pozajmljujte novac i ne sklapajte kumstva!

06.03.2024

06:55

0

Autor: M.M.

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mladi vode glavnu reč - zbija razne šale po selu ili odlaze na neka poznata mesta u okolini gde se zabavljaju

Proslavljamo Svete mučenike u Evgeniji: Nikako ne pozajmljujte novac i ne sklapajte kumstva!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas proslavljaju Svete mučenike u Evgeniji, a u našem narodu ovaj dan je poznatiji pod imenom Mesne poklade.

Veruje se da na današnji dan ne valja praviti svadbe, veridbe, pobratimstva i kumstva, a ne bi trebalo uzimati ni davati novac na zajam. Mora se stati i sa gradnjom kuće i bilo čim što ima veze sa okućnicom.

U večerima poklada skupljaju se prijatelji, rođaci i susedi i zabavljaju uz šalu i igrarije, a kad počne da pada mrak pali se velika vatra i sedi do ponoći.

Profimedia
 

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju se siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

Narodno je verovanje da će oni koji ne pripreme bogatu trpezu na ovaj dan cele godine oskudevati u svemu. Ne sme se zaboraviti da se pozove neko od siromašnih poznanika za trpezu.

U gradovima je ovaj običaj poprimio drugačiji oblik, pa bi trebalo siromašnima odneti odeću i hranu.

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mladi vode glavnu reč - zbija razne šale po selu ili odlaze na neka poznata mesta u okolini gde se zabavljaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike