Vernici slave Prepodobnog Vasilija Ispovednika: Na današnji dan se izbegavaju svađa i loše misli i pale se sveće za oprost svih grehova

12.03.2024

06:55

0

Autor: L. Đ. T.

Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca, čije je učenje obarao svojim propovedima

Vernici slave Prepodobnog Vasilija Ispovednika: Na današnji dan se izbegavaju svađa i loše misli i pale se sveće za oprost svih grehova
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Prepodobnog Vasilija Ispovednika. Na današnji dan se prema narodnim verovanjima izbegavaju svađa i loše misli i pale se sveće za oprost svih grehova.

Vasilije je bio je drug i stradalnik Svetog Prokopija Dekapolita. Verno je sledovao svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca, a kada su ikonoborci propali, po Božjem promislu, Vasilije se vratio zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde su se u postu i molitvi dugo podvizavali. Preminuo je 747. godine.

Vasilije blaženi živeo je u vreme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postao je monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

Zatim je junački ustao protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga je bio uhvaćen i mučen. Ali on nije uzmakao, nego je propovedao istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome beše božanstveni Prokopije Dekapolit.

Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca, čije je učenje obarao svojim propovedima. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju celo telo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

Za vreme ikonoboraca bio je episkop u gradu Pariji, u Maloj Aziji. 

Kada je umro Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen iz tamnice. I opet produži podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propoveđu i svojim primerom, a mnoge zloverne povrati pravoslavnoj veri. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike