Hrvati nam svojatali Teslu, Milankovića, istoriju, sportiste, a sada hoće i književnost!

19.01.2022

07:15

2

"Stavovi tradicionalnog srpskog nasleđa su da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku"

Hrvati nam svojatali Teslu, Milankovića, istoriju, sportiste, a sada hoće i književnost!
Tesla Kosovo Milanković - Copyright Foto: Profimedia/Wikimedia

Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje u ponedeljak je u saopštenju oštro kritikovao zvanični Beograda da, kako tvrdi, prisvaja dubrovačku književnost.

Naveli su da je zakonskim rešenjima Beograda dodatno učinjen "agresivan korak" posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut je reagovao na nedavno usvojeni Zakon o kulturnom nasleđu, u kojem se navodi da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom.

U saopštenju tvrde da je i dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskog kulturnog dobra.

Ukazuju da su motivi za usvajanje ovakvog zakona najverovatnije politički, pa i na "priznavanje" da je dubrovačka književnost i hrvatska, a ne samo srpska, "kako se donedavno govorilo u srpskim kulturnim krugovima".

Profesor dubrovačke književnosti na Filološkom fakultetu dr Slavko Petaković objašnjava za 24sedam da se lingvisti drže stava da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku.

- Iz godine u godinu se ponavlja da iz Hrvatskog instituta za jezik imaju ovakve primedbe i saopštenja. Međutim, dubrovačka književnost je istorijska pojava i vezuje se za period Dubrovačke Republike, a stavovi tradicionalnog srpskog nasleđa su da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku. Ovo je naučno pitanje koje se iznova politizuje, ali stručnjaci su ti koji imaju završnu reč - objašnjava prof. dr Slavko Petaković za naš portal.

On ističe da Hrvati imaju drugačiji stav i da je to legitimno.

- Ipak, ovo na šta se oni pozivaju, na usvojeni Zakon o kulturnom nasleđu, samo je povod da se ove njihove tvrdnje ponove, jer se ovaj zakon ne razlikuje mnogo, pogotovo ne u delu na koji se oni pozivaju, od onog iz 2011. godine - objašnjava profesor Petaković, i zaključuje da se naša nauka još od Jovana Subotića drži stava da se dubrovačka književnost uklapa u srpsku.

Prof. dr Boško Suvajdžić takođe je kratko prokomentarisao tvrdnje Hrvatskog instituta i objasnio da u ovom slučaju nema nikakvog prisvajanja.

- Naučni radovi govore o tome da je dubrovačka književnost posebna, tako da tu nema nikakvog prisvajanja, ona pripada i srpskoj književnosti i tu nema nikakve greške - rekao je kratko profesor Suvajdžić za 24sedam.

Srpski stručnjaci su objasnili da nema osnova za ovakve tvrdnje, ali su one svakako ponovo razbesnele srpsku javnost, jer ovo nije prvi put da prisvajaju srpsko kulturno nasleđe, srpsku istoriju, naučnike, sportiste...

Nikola Tesla

- Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856, ali je gotovo celog života radio u SAD, gde je i ostvario sve izume. Umro je u Njujorku 1943, u dobi od 87 godina - naveo je riječki "Novi list" još pre skoro sedam godina.

Ovaj potez hrvatskih medija naravno nije bio ni prvi ni jedini, a podigao je veliku prašinu u srpskoj jasnosti. Međutim, bez obzira na sve tvdrnje, iza tvrdnje da je Nikola Tesla srpski naučnik stoje činjenice.

Tesla je rođen u srpskoj porodici koja je živela u malom mestu Smiljanu, u Hrvatskoj, koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva.

Wikipedia
 

Svetsku slavu stekao je u SAD, gde je i proveo najveći deo svog života, a dobio je i američko državljanstvo.

Tačku na ovu raspravu zapravo je stavio sam Nikola Tesla još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, a u kojem je napisao: "Hvala na mnogo cenjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni."

Milutin Milanković

Jedan od najvećih srpskih naučnika Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, "prekomandovan" je pre dve godine u "hrvatskog znanstvenika". Na ove tvrdnje oštro je reagovano iz Srbije, ali i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Milanković je, inače, najcitiraniji srpski naučnik svih vremena. Svetska nauka ga je uvrstila među pet najvećih naučnika 20. veka, a NASA među 15 umova svih vremena koji su se bavili planetom. Rođen je 28. maja 1879. u Dalju, tada austrougarskom gradu. Preminuo je 12. decembra 1958. godine u Beogradu.

Što se tiče ovog Srbina, nema sumnje u njegovo poreklo, jer potiče iz isključivo srpske porodice, od oca Milana i majke Jelisavete.

Ruđer Bošković

Hrvatske dnevne novine "Večernji list" pokrenule su multimedijalni projekat pod nazivom "Hrvati koji su menjali svet", a među njima su se našli i srpski velikani. Pa se tako, pored Nikole Tesle i Milutina Milankovića, na listi našao i Ruđer Bošković.

Ruđer Josip Bošković je znameniti srpski fizičar, astronom, optičar, matematičar, filozof, pesnik, teolog i diplomata. Jedan je od najznačajnijih naučnika svoga vremena, a uvršćen je među sto najznamenitijih Srba svih vremena. Rođen je u Dubrovniku, a porodica njegovog oca potiče iz sela Orahova Dola iz Hercegovine. Otac mu je bio Nikola Bošković, poznati trgovac srpskog pravoslavnog porekla.

Kosovski boj

Na mnogobrojnim portalima u Hrvatskoj, još pre tri godine, pojavile su se teorije da su na Kosovu bar tri velike bitke predvodile hrvatske vojskovođe, a sajt takozvane Hrvatske pravoslavne crkve objavio je tvrdnju da je na Kosovu "hrvatska vojska redovno tukla brojniju tursku vojsku".

Među tim velikim bojevima, kažu, odigrala se i bitka kralja Tvrtka protiv Murata 1389. godine. Što znači da, kako tvrde, nisu Lazar i Miloš udarili na Turke već hrvatski ratnici.

Hrvatski "naučnici" zaključuju da su Srbi na temelju Kosovske bitke "maštovito kreirali svoj nacionalni integracijski mit", a da stvar bude još gora, Hrvati su za ovu priliku prisvojili i Tvrtka Kotromanića, koji je bio bosanski kralj.

Davor Štefanek

Nakon što je postao šampion sveta u rvanju grčko-rimskim stilom, hrvatski mediji "prisvojili" su i Davora Štefaneka.

Štefanek je jednom prilikom objasnio da je njegov otac Hrvat i da ima hrvatsko državljanstvo, a da mu je majka Mađarica, te da on, osim srpskog, ima i mađarsko državljanstvo, a zbog ove njegove izjave hrvatski mediji su zaključili da je Davor njihov olimpijski šampion. On je to brzo demantovao.

Foto: Marko Metlas/MN Press
 

- Mediji su strašni! Ja sam rođen u Srbiji i Srbija je moja država, nikad se nisam izjašnjavao kao Hrvat ili neki drugi državljanin. Volim Srbiju i nju ću uvek predstavljati, samo nju! A mediji jako izokrenu moju priču, i to pola napišu a pola ne, strašno, fuj - napisao je Štefanek i dodao:

- Sad bi svi hteli da sam njihov, ali ja sam ceo život od 12. septembra 1985. godine u Srbiji i samo sam njihov i uvek ću biti njihov, niti Hrvat niti Mađar. Srbija je moja država koju volim.

Damir Mikec

Za vreme trajanja Olimpijskih igara u Tokiju hrvatski mediji su naveli da je srebrnu medalju za Srbiju osvojio rođeni Splićanin, reprezentativac u streljaštvu Damir Mikec.

Međutim, ova priča se nije dalje nastavljala, niti je Mikec imao potrebe da reaguje. Hrvati su tada pohvalili srpske sportiste i priznali da su njihove komšije (Srbi i Slovenci) osvojile više medalja i da su dobro počele takmičenje.

Milan Borjan

Kada je golman Crvene zvezde Milan Borjan briljirao na meču protiv ekipe Genta pre nešto više od godinu dana, hrvatski mediji su naveli da je golman iz Knina spasao Zvezdu, aludirajući na to da je rođen u Hrvatskoj.

Međutim, Borjan je odavno stavio do znanja da ne smatra da je rođen u Hrvatskoj.

- Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, to je bilo srpsko mesto. Ja sebe opisujem kao nekoga ko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije - izjavio je Borjan.

Provocirali i Italijane

Vest o otvaranju muzeja o Marku Polu u kineskom gradu Jangceu, kao i italijanski bes zbog toga što je muzej o jednom od najpoznatijih istraživača u istoriji otvorio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, a ne italijanski izaslanik, pojavila se i u britanskim medijima.

Muzej je otvoren zato što je Marko Polo tamo živeo od 1282. do 1284. godine, a Mesić je na otvaranju 18. aprila rekao da je Polo svetski istraživač, rođen u Hrvatskoj, koji je otvorio Kinu Evropi.

Britanski "Telegraf" je izvestio da su Italijani pobesneli nakon što je Mesić otvorio muzej o venecijanskom istraživaču. Podsećaju da tačan datum i mesto rođenja Marka Pola nisu poznati, ali da većina naučnika smatra da je rođen u Veneciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike