Slavimo svetog Polikarpa: Ovog bogomučenika su nevernici hteli da spale na lomači! Danas mu se pomolite radi ostvarenja najlepših želja

08.03.2023

05:55

0

Autor: J. J.

Od samoga početka, legenda kaže, Polikarp je bio obdaren silom čudotvorstva

Slavimo svetog Polikarpa: Ovog bogomučenika su nevernici hteli da spale na lomači! Danas mu se pomolite radi ostvarenja najlepših želja
Sveti Polikarp - Copyright Wikipedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan sećanja na život i stradanje Svetog sveštenomučenika Polikrapa, hrišćanskog svetitelja i episkop grada Smirne, današnjeg Izmira, koji je živeo u 2. veku.

Sveti Polikarp Smirnski rodio se kao neznabožac, ali ga je Sveti Jovan Bogoslov uveo u hrišćanstvo i krstio ga.

Priča kaže da je Polikarp od detinjstva bio milosrdan i dobar - pomagao je sirotinji, odlazio u crkvu i redovno slušao propovedi Svetih apostola Jovana i Pavla koje je i poznavao.

Od samoga početka, legenda kaže, Polikarp je bio obdaren silom čudotvorstva. Po predanju, izgnao je zlog duha iz sluge nekoga kneza, zaustavio molitvom strašni požar u Smirni i mnoge izlečio od opakih bolesti.

Zbog svega ovoga, bio je poštovan i od strane neznabožaca koji su ga smatrali jednim od bogova.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Polikarp je navodno bio i veliki prorok koji je predvideo i sopstveno stradanje i smrt, ali nije hteo da se skloni i tako spase. Postradao je za vreme cara Marka Aurelija kada je odbio da se odrekne Hrista.

"Doživeo je strašne muke"

Ovaj svetitelj je doživeo strašne muke. Trebalo je da bude spaljen na lomači, ali mu prema predanju, vatra nije mogla ništa, pa je proboden kopljem, a njegova krv je ugasila plamenove, pa mu je telo ostalo netaknuto.

Tek prilikom naknadnog spaljivanja Polikarpovi ostaci su zauvek uništeni na Veliku Subotu 167. godine.

Srpska pravoslavna crkva ovog svetitelja slavi 23. februara po crkvenom a danas, 8. marta po gregorijanskom kalendaru. Sveti Polikarp se smatra zaštitnikom pravednih i dobrih ljudi koji nedužni stradaju zbog svojih uverenja i stavova.

Stari kažu da ovaj svetitelj svojim štićenicima može i da ostvari želje, ali samo ako su one duboke i iskrene.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike