Slavimo prepodobnu mučenicu Evdokiju: Od razvratnice postala pokajnica i predana hrišćanka

14.03.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

Кada je počeo progon hrišćana od kneza Vikentija, sveta Evdokija je posečena mačem

Slavimo prepodobnu mučenicu Evdokiju: Od razvratnice postala pokajnica i predana hrišćanka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju prepodobnu mučenicu Evdokiju. Ona je živela u Iliopolju, Feničanskom gradu, za vreme vladavine cara Trajana.

Bila je velika razvratnica, a potom pokajnica, isposnica i najzad mučenica. Razvratom je stekla ogromno bogatstvo. Preokret u njenom životu napravio je, Promislom Božjim, jedan stari monah German. Došavši poslom u grad, on je odseo kod jednog hrišćanina, čija se kuća dodirivala sa kućom Evdokije. Кada je on noću počeo po običaju monaškom da čita Psaltir i neku knjigu o Strašnome Sudu, Evdokija ga je čula odslušala do kraja. Nakon toga je obuzeo strah i užas, pa je ostala budna sve do svanuća. Čim je svanulo, ona je poslala sluge da pozovu monaha da dođe kod nje.

German dođe, i među njima je otpočeo dug razgovor o onome što je starac monah prošle noći čitao, i o veri i spasenju. Evdokija je nakon razgovora zamolila mesnog episkopa da je krsti, a posle krštenja predala je svoje imanje crkvi. Namenila je svoj novac siromašnima, otpustila sluge i robove i povukla se u ženski manastir.

Profimedia
 

Odlučno se posvetila monaškom životu, poslušanju, trpljenju, bdenju, molitvi i postu, a posle  posle trinaest meseci izabrana je za igumaniju. Proživela je u manastiru 56 godina, a Bog joj je dao blagodat da je mogla i mrtve da vaskrsava.

Кada je počeo progon hrišćana od kneza Vikentija, sveta Evdokija je posečena mačem.


Tropar koji je napisan za prepodobnu mučenicu Evdokiju:

Istinskom duhovnošću svezala si svoju dušu za ljubav Božiju, a propadljivost, krasotu i prolazne lepote zaboravom si pretekla, kao učenica Hristova. Prvo si postom strasti umirila, zatim si stradanjem đavola posramila. Zato te je Hristos duplog venca udostojio, slavna Evdokijo, sveta mučenice: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Bonus video:

https://www.youtube.com/results?search_query=top+7+manastira+24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike