Skandalozno! Hrvati napravili prve evrokovanice i zaista - stavili Teslu! (FOTO)

18.07.2022

12:47

0

Neverovatno šta se dogodilo na svečanom otvaranju proizvodnje "hrvatskih evrokovanica"

Skandalozno! Hrvati napravili prve evrokovanice i zaista - stavili Teslu! (FOTO)
Euro tesla - Copyright hnb.hr

Nakon što se početkom februara pojavila vest da je "najuspešniji dizajn" za evrokovanice u Hrvatskoj lik Nikole Tesle, našeg najvećeg naučnika ikada, danas su počele da se prave - i to zaista sa likom jednog Srbina!

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga je "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50 centi, što možete videti i ovde.

- Upravo smo lično stekli uvid u to kako se kuju evro kovanice u hrvatskim kovnicama, a 1. januara Hrvatska postaje deo evrozone. Ovo uključuje kovanje novčića ovde, kao i dobijanje novčanica. Smatramo da smo proces sprovodili veoma sistematski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo i koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos - rekao je premijer Hrvatske Plenković u Svetoj Nedelji kod Zagreba.

Narodna banka Srbije je u februaru iznela stav da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda, s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu.

- S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga - rekli su tada iz NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike