Francuski heroj sve rizikovao zbog Srbije: Ukrao NATO planove za bombardovanje i dao ih nama, pa posle ležao u zatvoru! I sve bi opet isto!

08.07.2022

11:20

1

Autor: R.M.

Hrabri francuski oficir juče proslavio rođendan

Francuski heroj sve rizikovao zbog Srbije: Ukrao NATO planove za bombardovanje i dao ih nama, pa posle ležao u zatvoru! I sve bi opet isto!
Pjer Anri Binel - Copyright Profimedia

Pjer Anri Binel je bivši fancuski obaveštajni oficir koji je 1998. godine ukrao sve planove NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije i predao ih jugoslovenskoj ambasadi.

Naime, Binel je planove izneo iz vojnog objekta u Briselu i odneo ih kući. Zatim je izašao za izlaz za smeće u svojoj zgrade i, kako je kasnije ispričao, trčao do jugoslovenske ambasade gde je zvonio dok ga nisu primili unutra.

Binel je kasnije rekao da mu je to bio najsrećniji dan u životu. Inače, on je predao našoj strani planove koji su kroz diplomatsku poštu odneti u Beograd.

Tako je uspeo da odloži bombardovanje za pola godin. Međutim, ovaj hrabri čovek je osuđen na pet godina zatvora i oduzet mu je čin, a ostao je i bez Legije časti.

Profimedia
Pjer Anri Binel sa kolegom

On se nije pokajao i rekao je da je to uradio zbog mržnje prema Americi, a da bi opet isto uradio kada bi se našao u sličnoj situaciji. 

Binel je 2013. godine u Srbiji dobio zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić". 

U pismu Srbima 2013. godine između ostalog je napisao: "Bombardujući Beograd, kao što su to činili nacisti za vreme Drugog svetskog rata, saveznici su sebe ocrnili za večnost. Srbija je moja druga otadžbina."

Inače, Binelu je juče bio rođendan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike