Ispunjena poslednja želja američkom piscu koji je napisao knjigu o bombardovanju Niša! Zbirku pesma posvetio stradanju Srba na Kosovu

07.05.2022

20:05 >> 20:50

0

Autor: Maja Kostić

Pred sam kraj bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo, gde je, na zahtev UN, trebalo da volontira u romskom izbegličkom kampu...

Ispunjena poslednja želja američkom piscu koji je napisao knjigu o bombardovanju Niša! Zbirku pesma posvetio stradanju Srba na Kosovu
viber_slika_2022-05-07_17-32-32-891 - Copyright Foto: 24sedam/M.K.

Na današnji dan, pre 22 godine, NATO avioni zasuli su Niš kasetnim bombama o čemu je Pol Polanski, američki pisac, pesnik i novinar, napisao knjigu. Sada je oko dvadesetak naslova, u dva primerka donirano Univerzitetskoj biblioteci u Nišu. Pol je preminuo prošle godine i jedna od njegovih želja je bila da se knjige doniraju biblioteci. On je Nišu živeo 15 godina,  pre toga, živeo je u Americi, Španiji, Italiji i mnogim drugim gradovima, ali je baš u ovom gradu pronašao svoj mir i nastavio sa svojim radom.

Pol Polanski je pisao o istoriji, manjinama, stradanju nedužnih civila u ratovima. Jedna od njegovih zbirka pesama posvećena je Kosovu i stradanju Srba za vreme rata 1999. godine.
Zbirka pesama „Kosovo krv“ govori o svim mukama kroz koje su prošli Srbi na Kosovu i Metohiji. Na Kosovu je boravio i sa Romima, sa kojima je živeo i pričao njihove priče za mnoge svetske medije. Jedan je od retkih američkih novinara koji je izveštavao objektivno i nepristrasno za vreme rata na Kosovu.

- Donacija je došla u pravi čas jer će dodatno uveličati našu proslavu koju pripremamo. Biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu ove godine obeležava 55 godina postojanja i rada, pa tim povodom, 18. maja, slavimo Dan biblioteke. Pripremili smo jednu interesantnu izložbu pa pozivamo sve da je posete – rekla je Andrijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke NIš.

Njena koleginica Snežana Lazić kaže da je svaka donacija dobrodošla.

- Ona je utoliko draža kada se radi o nekim autorima koji, evo i za nas, su novina i mogu da budu jako interesantni čitalačkoj publici koju mi imamo – ističe ona.  

Novinarka Maja Kostić koja je sa Polom sarađivala na projektu i istraživanju vezanu za bombardovanje Niša kasetnim bombama rekla je da su knjige simbolično poklonjene uoči godišnjice bombardovanja Šumatovačke ulice.

- Pol je izrazio želju da njegove knjige poklonimo Univerzitetskoj biblioteci u Nišu. Mi smo dosta vremena proveli u Šumatovačkoj ulici gde smo razgovarali sa ljudima o tom kobnom danu kada su bačene bombe. Urađeno je preko 60 intervjua, u saradnji sa nekim Polovim prijateljima, nadam se da će knjiga uskoro biti objavljena u Americi i kod nas u Srbiji- rekla je Kostić.

Polova poslednja želja bila je da sve što je napisao ostane upravo u Nišu - gradu u kojem je proveo deceniju i u kojem je sahranjen. Pol je rođen u Ajovi, u Americi, ali je veći deo života je proveo u Evropi, proučavajući kretanje i migracije romskog stanovništva. Pred sam kraj bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo, gde je, na zahtev UN, trebalo da volontira u romskom izbegličkom kampu.

Podsetimo, kada su NATO avioni zasuli su Niš kasetnim bombama, tog 7. maja 1999. godine, u 11.20 bombardovan je prostor oko Univerziteta, Tvrđavske pijace i Kliničkog centra. U napadu je poginulo 16 Nišlija, dok ih je 18 ranjeno. Među poginulima je bila i Ljiljana Spasić (26), koja je u tom trenutku bila u sedmom mesecu trudnoće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike