NATO letelice ustuknule pred srpskim pilotom i herojem: Radio-veza zabeležila njegove poslednje reči!

04.05.2022

06:34

0

Autor: 24sedam

Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila trojicu pilota prilikom izvođenja borbenih zadataka

NATO letelice ustuknule pred srpskim pilotom i herojem: Radio-veza zabeležila njegove poslednje reči!
Milenko Pavlović - Copyright printscreen/Youtube/RTS

Komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Milenko Pavlović poleteo je 4. maja 1999. godine u presretanje aviona NATO-a i poginuo nad Valjevom, rodnim krajem.

Tog dana, u jeku NATO agresije, Valjevo se našlo pod snažnim naletima neprijateljske avijacije. Pavlović, iako su na dežurstvu bile druge kolege, odlučuje da lično sedne u kokpit "miga 29” i krene u presretanje agresora, čije su se letelice našle baš iznad njegovog rodnog kraja, piše "Politika".

Sa aerodroma u Batajnici, prema podacima iz knjige "Vazdušni rat nad Srbijom 1999" autora istoričara Bojana Dimitrijevića i generala Jovice Draganića, poleteo je u 12.37. Pripadnici PVO Vojske Jugoslavije u sremskoj ravnici bili su iznenađeni kada su videli jugoslovenski "mig 29” koji ih preleće u niskom letu, grabeći ka oblacima. Ubrzo se, na domaku Valjeva, našao na visni od oko 3.000 metara.

Profimedia
 

O tome šta se dešavalo u narednim minutima nema preciznih podataka, ali je dobar opis tog kratkog vremenskog perioda dao Živan Grujičić u svojoj knjizi "Život i smrt Milenka Pavlovića, pilota-pukovnika".

- Najednom je nastao neviđeni kovitlac NATO agresorske eskadrile, svih 16 aviona se dalo u odstupnicu. Šesnaest superletelica ustuknulo je pred jednom našom letelicom, u uzlaznoj vertikali bežalo u visinu pred vitezom u "migu 29". Jedan srpski pilot gonio je pred sobom 16 kukavnih pilota NATO alijanse, baš kao kad jedan golub goni 16 jastrebova, što jeste čudo neviđeno i dostojno da postane ep... Kovitlac brojnih aviona u visini potrajao je desetak minuta, reklo bi se malo, a uistinu predugo za jednog borca protiv šesnaest. Potom, jednog trenutka nastupila je mukla tišina, zatim je usledila potmula eksplozija nebu pod oblacima - opisao je Grujičić.

To je verovatno bilo u 12.47, kada je izgubljena radio-veza s potpukovnikom Pavlovićem. Neprijateljski avion ga je pogodio iz daljine, pretpostavlja se da je raketa ispaljena čak iz vazdušnog prostora BiH. Valjevci su sa oduševljenjem gledali avion u plamenu koji pada na zemlju, uvereni da je u pitanju vazduhoplov Alijanse, ali ih je već par sati kasnije obuzela tuga kada su saznali da je poginuo srpski pilot u pokušaju da spase živote građana koji bi stradali pod bombama i raketama NATO-a.

- Hrabro i odvažno, braneći svoje i naše nebo, komandant je dao svoj život i tako ušao u red legendarnih srpskih junaka i komandanata - naveo je u knjizi "Agresija NATO-a – RV i PVO u odbrani otadžbine" general Spasoje Smiljnić, ratni komandant pomenutog vida Vojske Jugoslavije.

AP photo
 

Milenko Pavlović (1959–1999), inače rodom iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, posthumno je unapređen u čin pukovnika i odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena i Ordenom za hrabrost. Vojni aerodrom u Batajnici odnedavno nosi ime "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”.

Na radio-vezi zabeležene su njegove poslednje reči u neravnopravnoj borbi: "Imam ih, imaju i oni mene."

 

 

Stradanje Zorana Radosavljevića i Živote Đurića

Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila trojicu pilota prilikom izvođenja borbenih zadataka. Prilikom napada na položaje OVK kod sela Likovac na Kosmetu 25. marta 1999. poginuo je pilot "orla" potpukovnik Života Đurić, komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile 98. lovačko-bombarderskog puka. Već sutradan u kokpitu "miga 29", prilikom presretanja neprijateljske avijacije, nastradao je major Zoran Radosavljević, a njegova letelica je pala na područje Bijeljine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike