Više od 3.300 zahteva građana koji žele da tuže NATO: "Imamo šansu da dokažemo istinu"

12.06.2022

21:30

0

Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu, i NATO će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je advokat Srđan Aleksić

Više od 3.300 zahteva građana koji žele da tuže NATO: "Imamo šansu da dokažemo istinu"
nato bombardovanje profimedia-0017444960 - Copyright Profimedia

Advokat Srđan Aleksić izjavio je večeras da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma.

- Imamo šansu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu - rekao je Aleksić za Tanjug, i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Odšteta može da bude od 100.000 pa do 300.000 evra, imajući na umu štetu koji su nam naneli, rekao je on, i naglasio da život našeg čoveka vredi isto kao i život Italijana

Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.

AP photo
 

- Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma - rekao je Aleksić, i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.

- On je deo mog pravnog tima, zajednički zastupamo naše građane, pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju - rekao je Aleksić, i dodao da im se javljaju i Albanci iz Preševa i Bujanovca, gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz Alijanse priznali da su bacili.

24sedam/Goran Sivački
 

Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspeti da dokažemo, rekao je advokat.

Klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnika će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nanotehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto je u korist italijanskih vojnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike