Rak dojke kosi naše žene: Koje terapije su dostupne u Srbiji, a spasavaju živote

28.05.2021

18:30 >> 06:21

0

Podaci Svetske zdravstvene organizacije su alarmantni - u Srbiji su prethodne godine ovaj zlođudni tumor dobile 6.724 žene

Rak dojke kosi naše žene: Koje terapije su dostupne u Srbiji, a spasavaju živote
Copyright Profimedia

U ovom času mnoge žene u Srbiji biju bitku sa karcinomom dojke, podmuklom bolešću koja zahteva dugotrajno i mukotrpno lečenje. Da stvar bude gora, rak dojke, baš kao i svaki kancer, daje često metastaze, odnosno širi se po telu.

Inovativni lekovi pacijentkinjama, čiji je rak dojke već dao metastaze, mogu da im produže život. Istovremeno, oni tu njihovu bolest mogu prevesti u hroničnu. Problem je što se ta nova generacija lekova još ne nalazi na listi lekova, koje pokriva zdravstveno osiguranje.

Prema rečima dr Ane Cvetanović, specijaliste internističke onkologije u Kliničkom centru u Nišu, nažalost, veliki broj žena, koje se nalaze u četvrtom stadijumu raka, nema mogućnost za lečenje tom vrstom medikamenata, jer je terapija izuzetno skupa.

Vodeći rak kod žena

Istovremeno, rak dojke jedna je od vodećih malignih bolesti, od koje su samo tokom prethodne godine, u našoj zemlji obolele 6.724 žene, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije, Foto: Privatna arhiva

– Karcinom dojke danas se ne leči samo hemioterapijom, koja je i dalje osnov lečenja u onkologiji, već i inovativnim lekovima, odnsono ciljanom terapijom. Unazad četrdeset godina za lečnje se koristi hormonoterapija, koja deluje tako što blokira funkciju takozvanog receptora za estrogen i progesteron i na taj način sprečava da se maligne ćelije dele i bolest širi. Međutim, u svetu je od 2017. godine dostupna inovativna terapija za određeni tip tumora, koji se stručno zove metastatski HR+/HER2 negativni karcinom dojke – navodi ona i objašnjava da su klinička ispitivanja dokazala visoku efikasnost ovog leka.

Dokazi

Kako naša sagovornica dodaje, danas postoji najviši nivo dokaza da upotreba inovativne terapije, lekova iz grupe CDK4/6 inhibitora smanjuje rizik od progresije bolesti za neverovatnih 50 odsto, a rizik od smrtnosti žena sa ovim podtipom metatstatskog karcinoma dojke za čak 30 odsto.

Profimedia

– Ta ciljana terapija bolest  “prevodi” u hronično stanje, koje se godinama drži pod kontrolom i omogućava pacijentu kvalitetan i produktivan život. Ona se, po mehanizmu dejstva, razlikuje od hormonoterapije jer deluje na još neke molekularne mehanizme u ćeliji i prema svim vodičima koristi se u kombinaciji sa hormonoterapijom – objašnjava ona.

Jednostavna primena leka

Terapija je vrlo jednostavna, što je još jedna prednost ovog leka.

Lekovi iz grupe cikliba uzimaju se kao oralna terapija, što predstavlja veliki komfor za pacijente. Inovativna terapija spada u visoko selektivnu terapiju koja deluje ciljano samo na maligne ćelije koje se dele. Samim tim ovakva terapija ima mnogo manje toksičnih efekata od hemioterapije. Naravno, i inovativna terapija ima neka svoja specifična neželjena dejstva, ali se ona, uglavnom, otklanjaju, pa se ona odlično toleriše – istakla je ona.

Pixabay

Kako kaže, zahvaljujući takozvanom sekvencioniranju tumora i njegovom molekularnom profilisanju, narodski rečeno utvrđivanjem njegove tačne vrste, došlo se do zaključka da karcinom dojke nije jedna bolest i da ima nekoliko tipova.

Pravo na lečenje

– Ipak, takozvani hormonorecetor pozitivni HER2 negativni (HR+/HER2-) karcinom dojke je najzastupljeniji podtip i čini dve trećine svih karcinoma dojke. Samim tim, najviše žena sa metastatskom bolešću boluje od ovog podtipa karcinoma dojke – ističe naša doktorka.

Zbog toga je važno, kaže ona, da naše žene, poput onih u regionu i svetu dobiju pravu terapiju koja im može produžiti život.

Pročitajte još
– Ciljana terapija lekovima iz grupe cikliba predstavlja zlatni standard u lečenju hormonosenzitivnog HER2 negativnog karcinoma dojke. Republička stručna komisija prepoznala je značaj ove terapije i stavila je na listu prioriteta. Za sada se oni još ne nalaze na listi RFZO, jako su skupi, ali mi čvrsto verujemo da će se u ovoj godini naći na pozitivnoj listi lekova, odnosno da ih neće plaćati. Naše žene imaju prava na lečenja kao i ostale žene u svetu – zaključila je dr Cvetanović.

Šta je rak dojke?

Rak dojke je maligna bolest koja u najvećem broju slučajeva zahteva hitnu hirurgiju dojke, a maligne ćelije se razvijaju u tkivu dojke. Ovakvo tkivo može da raste u okviru tkiva porekla ili se širi (metastazira) u druge delove tela.

Kancer dojke prvenstveno bolest žena, ali oko jedan odsto muškaraca takođe boluje od ove bolesti.

Simptomi i klinička slika

Rani rak dojke u početnom stadijumu obično nema simptoma ili znakova, mada je ponekad moguće osetiti grudvicu u dojci, koja obično nije bolna. Grudvica u pazuhu ili iznad ključne kosti koja ne prolazi može biti znak raka. Drugi mogući simptomi su sekret iz dojke, inverzija bradavica ili promene na koži preko dojke. Većina grudvica u dojci nije kancerozna, ali uvek treba da ih proceni lekar.Ostali nespecifični sistemski simptomi metastatskog raka dojke mogu uključivati — ​​umor, gubitak težine i slab apetit,

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike