Ana je uspela da pobedi rak dojke: U ovoj borbi skoro sve je do nas, ali jedna stvar mi je najviše nedostajala

16.12.2021

19:35

0

"Do nas je da li ćemo da se lečimo svojim umom, a da doktore pustimo da po protokolu rade za nas"

Ana je uspela da pobedi rak dojke: U ovoj borbi skoro sve je do nas, ali jedna stvar mi je najviše nedostajala
Ana Dornik 1 - Copyright Foto: Facebook/ Udruženje Žena uz ženu

Ana Dornik (36), osnivač udruženja Žena uz ženu, izborila se sa karcinomom dojke, a za 24sedam ispričala je kako je to promenilo njen život i kako je izašla kao pobednik.

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi godišnje širom sveta, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu. Godišnje od raka u Srbiji oboli 40.000 ljudi, a nažalost život izgubi oko 30.000 građana.

Ana kaže da je jako važno da se dugo ne čeka od momenta kada se dijagnostikuje neka promena do momenta kada se biopsijom pokaže da je maligna.

- Od momenta kad sam ja spoznala da imam cistu, za koju sam se nadala da je benigna promena, sve do momenta kada je naknadnim ultrazvukom potvrđen tumor, prošlo je dva i po meseca. A to je mnogo vremena za jednog pacijenta - priča nam Ana Dornik.

- Strah je nešto što se prožima sve pacijentkinje i ono što je meni falilo na tom putu jesu informacije... one prave informacije i u pravo vreme, istinite informacije. U ovoj borbi sve je zapravo do nas - kaže ova hrabra žena.

Ona navodi da suštinski jeste do nas da li ćemo ovaj izazov da pretočimo u savezništvo.

- Do nas je da li ćemo da se lečimo svojim umom, a da doktore pustimo da po protokolu rade za nas. Ali ono što nije do nas jeste upravo da ne možemo da utičemo na to vreme koje pravi problem - kaže Ana.

Foto: Facebook/ Udruženje Žena uz ženu
 

Objašnjava nam i da je njen karcinom bio invazivan.

- U neznanju i lutanju kroz koje prolazite za vreme bolesti, vi kao pacijent ste prepušteni sami sebi - rekla je ona.

Upravo zbog svega ovoga, Ana objašnjava da njeno udruženje radi na edukacijama.

- Kroz edukacije smo širile informacije i uticale na znanje. Organizovale smo i karavan koji je sa punom dijagnostičkom opremom putovao kroz 11 gradova Srbije gde smo omogućile da se žene besplatno pregledaju. Ipak, dobra informisanost je najvažniji alat - poručuje ona.

Ana kaže da joj je bolest dijagnostikovana kad je imala 35 godina, pre godinu dana.

- Početkom decembra prošle godine je moja bolest počela, a u junu ove godine sam završila sa hemoterapijama. Znajte da bolest ne bira, imamo mnogo mladih pacijenata, ali i onih starih od po 90 i kusur godina. Zato treba stalno raditi sa onkološkim pacijentima, jer ne može ni da se zamisli kroz šta neki, nažalost, tek treba da prođu - zaključila je Ana za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike