Turistički vodiči otkrili najbizarnije situacije: Prevrnuli Kalemegdan zbog putnice, a jedan čovek krenuo u Mađarsku, pa stigao u Beograd

04.07.2022

06:00

0

Posao turističkog vodiča je prilično stresan, ali i veoma atraktivan posao

Turistički vodiči otkrili najbizarnije situacije: Prevrnuli Kalemegdan zbog putnice, a jedan čovek krenuo u Mađarsku, pa stigao u Beograd
turizam - Copyright Tanja Krković/Milena Vasiljević/Privatna arhiva Profimedia 24sedam/Nenad Vujanović

Posao turističkog vodiča na prvu deluje kao posao iz snova jer svaki susret sa različitim turističkim grupama donosi nove izazove, poznanstva, ali i izvesne probleme. Da nije lako izdvojiti najbizarnije situacije u karijeri turističkog vodiča otkriva naša sagovornica Milena Vasiljević Waern, koja je i sama vodič.

Ona napominje da je ovaj posao podjednako interesantan koliko i stresan, te je stoga odlučila da sa čitaocima našeg portala podeli neke od bizarnijih situacija sa kojima se susretala u svojoj karijeri. Jedna od takvih situacija desila joj se, kako kaže, pre nekoliko godina na Kalemegdanu kada se iz grupe izgubila državljanka Francuske Republike, koja je prethodno došla sa sinom u Beograd kako bi što bolje upoznala srce naše prestonice.

Dodaje da je bilo i onih koji kasne nakon pauze koju im odredi vodič, iznenada žele da menjaju program usred ture, traže da idu na kafu dok traje obilazak ili žele da šopinguju. Napominje da turisti u našu prestonicu dolaze iz različitih krajeva sveta, a da su veoma česti gosti Francuzi, Englezi, kao i gosti iz drugih evropskih zemalja, ali i Latinske Amerike od kojih je dobijala brojne poklone poput kolača, knjiga, hrane i engleskog čaja.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Otprilike pre pet godina iz turističke grupe izgubila se jedna Francuskinja (91) na Kalemegdanu i pronađena je tek sutradan ispred Ambasade Francuske. Kako je ona tamo stigla to niko nije znao, niti zašto se izdvojila iz grupe. Koliko sam čula gospođa je bila dementna, a putovala je sa sinom koji nije odmah primetio da se izgubila. Išli smo odmah u policiju da prijavimo njen nestanak. Kada je konačno pronađena bila je svesna i setila se imena svog sina. U toj grupi je bilo oko tridesetak turista i čim smo je našli odveli smo je u bolnicu na pregled. Za mene je taj dan bio veoma stresa i naporan jer sam morala sve vreme da prevodim u policiji, ambasadi i bolnici kada smo gospođu pronašli - objašnjava Vasiljević Waern.

"Turistkinja htela da kupi tepih iz dvora"

Bilo je nekoliko slučajeva koji su je, kako kaže, nasmejali budući da su ponekad turisti  zahtevni za saradnju i to su uglavnom bili individualni slučajevi.

- Pre neki dan je turistkinja iz Amerike tokom obilaska Kraljevskog dvora na Dedinju htela da kupi kopiju tepiha iz Plavog salona i bila je iznenađena što to ne može da kupi. Tepih je inače rađen po porudžbini za dvor 1920-tih godina i izrađen je u jednoj poznatoj francuskoj radionii tepiha. Kada sam joj to objasnila, tražila je ime radionice da bi je našla na internetu jer hoće da ih zove zato što je rešila da kupi tepih - kaže ona.

Napominje da pamti još jednu krajnje neobičnu situaciju koja joj se dogodila, dok je sarađivala sa grupom srednjoškolaca koji su došli iz Francuske u posetu Beogradu.

-  Nakon obilaska Kalemegdana njih tridesetoro je došlo na ideju da se provozaju gradskim prevozom do Ade Ciganlije. Međutim, problem je nastao u tome što nismo mogli da im nabavimo trideset karata za gradski prevoz jer je tog dana sistem često padao, a vozači nisu imali dovoljno vremena da im u autobusu štampaju tolike karte. To je bila nemoguća misija, a ja sam bila u šoku čega su se dosetili, budući da im to programom nije bilo predviđeno - ističe naša sagovornica.

Takođe, njena koleginica koja je takođe turistički vodič Tanja Krković kaže u razgovoru za 24sedam da je i ona doživela nekoliko bizarnih situacija prilikom vođenja grupe.

Kalemegdan Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Žena je ostavila torbu u kojoj su bila dokumenta i novac na stolici jednog restorana. Neko joj je ukrao torbu. Mi smo to odmah prijavili policiji, a dosta nam je pomoglo i Ministarstvo inostranih poslova Srbije, kako bi se što pre razrešio ovaj slučaj. Njena torba je pronađena, a u njoj je bio samo pasoš, a novac i kartice joj je neko ukrao. Desilo se i to da se jednoj gospođi zaglavio slušni aparat, pa smo je vodili u bolnicu, a jedan gospodin je imao pogrešan buking pa je umesto da ode u Budimpeštu došao u Beograd - objašnjava Krković.

Ipak, naše sagovornice su saglasne u tome da pored bizarnih situacija, ovaj posao ima i drugu stranu medalje - onu lepšu gde su od turista dobijale različite poklone tokom turističkog obilaska grada.

- Bilo je različitih poklona, jednom sam dobila pandu, pa šerifsku zvezdu od čoveka koji je radio kao šerif u Teksasu zatim koalu, ogrlice, čokolade i slično. Inače, grupu vodim u obilazak kroz Kalemegdan, Hram Svetog Save, Knez Mihailovu, Skadarliju, Dorćol. Što se tiče saradnje sa njima, pa ne bih mogla da izdvojim da je neka nacija posebno teška za saradnju. Moje iskustvo kaže da ima i onih koji su zahtevniji, a ima i onih koji su lagani za saradnju  - zaključuje Krković.

Gosti sve brojniji

Podsetimo, prema podacima Sekretarijata za upravu Grada Beograda, od ukupno 607.837 turista koji su prošle godine posetili Beograd njih 460.028 je bilo iz inostranstva, što je duplo više u odnosu na broj stranih gostiju u 2020. godini.

Кako je objavio Beoinfo, u 2021. godini je ostvareno 1.628.288 noćenja u Beogradu, što je porast od 75 odsto u odnosu na prethodnu godinu, od čega su 1.237.994 noćenja ostvarili strani gosti, što je na godišnjem nivou duplo više nego u 2020. godini.

Prema podacima službe statistike Sekretarijata za upravu Grada Beograda, i posete domaćih gostiju su prošle godine bile u porastu – 45 odsto u dolascima i 18 odsto u ostvarenim noćenjima u beogradskim smeštajnim kapacitetima, u odnosu na 2020. godinu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike