Proglasio sebe mrtvim da bi sina "spasio" rijaliti bebe: Kako bi Marko Osmakčić i njegov otac mogli da izbegnu zatvorsku kaznu?

14.06.2022

11:57

2

Razgovarali smo sa advokatima i psihoterapeutkinjom o ovom bizarnom slučaju koji je zgrozio ceo region

Proglasio sebe mrtvim da bi sina "spasio" rijaliti bebe: Kako bi Marko Osmakčić i njegov otac mogli da izbegnu zatvorsku kaznu?
marko osmakcic1 copy - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Printscreen/Pink

Rijaliti učenik Zadruge Marko Osmakčić proteklih dana našao se u žiži javnosti pošto je njegova porodica saopštila da je Markov otac, Franjo, preminuo. Međutim, kada je trebalo da se održi sahrana, ceo region je shvatio da je obmanut, te da je sve ovo bio pakleni plan porodične prevare, kako bi ga izvukli iz šoua. 

Prema informacijama koje je iznela produkcijska kuća Pink, prijatelj Markove maćehe dostavio je umrlicu na uvid, dok je zadrugar bio na imanju u Šimanovcima, a potvrdu o smrti izdali su ostali članovi porodice usmeno.

Da li je ovo bio način da Marko pobegne od odgovornost zbog trudnoće njegove devojke Viktorije, koja je, takođe, u Zadruzi ili da stekne veliku popularnost, nije poznato. Ono što tvrde iz produkcijske kuće Pink jeste da je on prekršio ugovor, te da će, shodno detaljima istog, morati da snosi finansijske posledice.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Sa druge strane, portal 24sedam zapitao se da li bi i na koji način porodica iz Bosne, koja već decenijama živi u Švajcarskoj, mogla da odgovara krivično. 

- Nezahvalno je komentarisati bilo kakva "rijaliti krivična dela", ukoliko treba da se iz strukovnog ugla da osvrt na nešto što je posledica programa ovog tipa, onda i sam komentar može biti vrlo upitan. Dakle, s obzirom da ne znamo sve konkretne okolnosti situacije, ne možemo tačno govoriti o posledicama.

Hipotetički, ukoliko je falsifikovan izvod iz matične knjige umrlih, možemo govoriti o krtivičnom delu falsifikovanja javne isprave. Da li je to u ovom slučaju tako, ne mogu da tvrdim, jer se radi samo o medijskim natpisma, a niko nigde nije dostavio tu konkretnu ispravu koja bi se mogla tretirati kao falsifikat - navodi za naš portal advokat Ivan Simić

Printscreen/Pink
 

Prema njegovim rečima, stavljanje u promet i prikazivanje "umrlica", koje su obaveštenje o nečijoj smrti i koja se stavlja na bandere, oglasne table ili ulazna vrata zgrade, u zavisnosti od toga šta je svrha, namera i posledica takvog ponašanja, moglo bi se možda tretirati kao deliktno ponašanje.

- Međutim, konkretno u ovoj situaciji ne može se tako nešto tvrditi, upravo iz razloga što smo svedoci da ti rijaliti učesnici svojim ponašanjem, u cilju samopromocije, neretko posežu ovakvim vrstama ponašanja, jer im ista daje publicitet. Stoga preveliko pridavanje značaja svemu ovome očigledno nema za cilj da se spreče ovakva ponašanja, već isključivo doprinose promociji pojedinih rijaliti učesnik - kazao je Simić za 24sedam.

mc.rs
 

Marko Osmakčić i njegova porodica, verovatno su igrali na kartu ljudskosti, poverenja i empatije produkcije, pa su iskoristili najosetljiviju životnu situaciju svakog pojedinca i uspeli da obmanu, kako njih, tako i publiku. 

Zanimalo nas je i kakvu je korist Marko pribavio ovim bizarnim potezom svojih najmilijih i da li bi za nju mogao da odgovara. 

- Obmanjivanje javnosti ima za posledicu krivično gonjenje samo onda kada počinilac pribavi materijalnu korist. Ukoliko je izvesni rijaliti igrač dobio samo popularnost, to ne možemo tretirati kao krivično delo. Nije poznato da je on pribegao nekim od modela ponašanja nakon izvršenja krivičnog dela lažiranja smrti, poput prisvajanja imovine ili neke druge materijalne dobiti - rekao nam je advokat Mladen Magdelinić.

 

ATAImages/ Antonio Ahel
 

 

Psihoterapeut: Lažiranje smrti govori o traumatičnom odnosu 

Ako bi se ostavila po strani pravna problematika slučaja Osmakčić, morala bi da usledi psihološka analiza svih aktera ove priče. 

Javnosti je poznato da se na ovaj sumanuti potez Markova porodica odlučila u danima kada je on saznao da mu je devojka Viktorija, s kojom je već osam meseci u vezi, ostala trudna. Podsećanja radi, ovaj rijaliti par i ranije je imao slične sumnje, ali ovog puta zaista im se desila prinova. 

Pozvali smo porodičnu psihoterapeutkinju Nevenu Čalovsku Hercog, koja nam je objasnila kako se u porodičnoj psihologiji ovakav potez tretira. 

- Izlažirati sopstvenu smrt, kako biste uspeli da izvedete svoje dete iz nekog rijaliti programa, pri čemu je ono punoletno i tamo je svojom voljom, predstavlja apsolutni čin emotivne ucene. Ako se celoj situaciji doda informacija da je Marko napravio dete i našao se pred važnom odlukom, na koju je njegov otac želeo da utiče na ovakav način, jasno se može govoriti o roditeljskoj potrebi za apsolutnom kontrolom. Takve stvari se na neki način kategorizuju kao nasilje - navodi Čalovski Hercog.

Kako je Marko Osmakčić tvrdio u rijalitiju, njegov otac Franjo često ga je fizički i psihički maltretirao kada je bio tinejdžer, namećući mu pravila ponašanja i življenja. Psihoterapeutkinja kaže da tim tvrdnjama možemo potkrepiti ovaj strašan potez. 

- Upravo te reči Marka Osmakčića potvrđuju da je ovo jedan traumatičan odnos oca i sina. Ovakvi ultimativni potezi roditelja opisuju se kao disfunkcionalni i ne možemo govoriti o njima kao o načinima vaspitnih mera - kaže ova stručnjakinja. 

Na kraju našeg razgovora, Nevena je istakla da roditelji, ma koliko želeli dobro svom detetu, ipak treba da se zapitaju gde prestaje granica dobrih namera, a počinje, u ovom slučaju, emocionalno nasilje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike