Mirjana (58) nosi ožiljak kao znak da je pobedila smrt: Kada je počela da iskašljava krv - odstranjen joj je deo plućnog krila!

03.06.2022

06:26

0

Jedan od najvećih problema u lečenju raka pluća je to što se najčešće otkriva u kasnom, uznapredovalom stadijumu bolesti

Mirjana (58) nosi ožiljak kao znak da je pobedila smrt: Kada je počela da iskašljava krv - odstranjen joj je deo plućnog krila!
mirjana smiljanic priv arh (2) - Copyright Privatna arhiva/Mira Smiljanić

Mirjana Smiljanić (58), članica udruženja "Punim plućima" iz Beograda, jedan je od pacijenata koji veruju da su karcinom pluća dobili upravo zbog cigareta. Naime, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj državi konstantno raste.

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli oko sedam hiljada ljudi, a gotovo pet hiljada njih izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. 

Kada se dobije ovakva dijagnoza ne treba gubiti nadu, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest.

U razgovoru za 24sedam, Mirjana nam je kazala da je saznala za karcinom pluća kada se podvrgla dodatnim analizama, jer je prethodno počela da iskašljava krv, a pre toga je imala učestao suvi kašalj, za koji je mislila da je uzrokovan alergijama. Kada je jednog jutra ugledala krv u svom lavabou, odmah je otišla kod lekara, a potom veoma brzo saznala da joj borba sa opakom bolešću tek predstoji.

Privatna arhiva/Mirjana Smiljanić
 

- Pušila sam kutiju cigara dnevno, i tako trideset godina. Imam sina koji puši, i sada kada ga vidim sa cigaretom u rukama, naježim se. Ova bolest je kao ruski rulet - neko je dobije, a neko ne, bez obzira na to da li puši godinama ili ne. Smatram da sam karcinom pluća dobila zbog cigara, jer nisam imala klasične simptome koje oboleli obično imaju, već sam imala suv kašalj, a potom sam počela da iskašljavam krv. Jedan režanj pluća na desnom krilu mi je odstranjen, a primala sam i hemioterapije - objašnjava Smiljanićeva.

Dodaje da je cikluse hemioterapije veoma teško podnosila. Kako kaže, u više navrata je pokušala da ostavi cigarete, što je i učinila 2013. godine, a bolest joj je dijagnostikovana 2018.

- Od hemioterapije mi je bilo jako loše. Padala sam u nesvest i povraćala. Jednom sam pala i udarila glavu o radijator. Jedva sam izdržala hemioterapiju. Opadala mi je kosa, obrve... Pre nego što sam saznala da imam kancer pokušala sam da ostavim cigarete, i to je bilo veoma teško - kaže Smiljanićeva.

Pexels
Cigarete/Ilustracija

Nažalost, karcinom joj se vratio ponovo.

Međutim, Mirjana ne posustaje i ne skida osmeh sa lica. Napominje da ima dana kada klone duhom, ali i da se iz ponora vraća još jača.

- Karcinom se vratio ponovo, recedivi su tu. Otkako je počela korona, na imunoterapiji sam. Imala sam sreću da je tih dana imunoterapija stavljena na pozitivnu listu lekova, a analize su pokazale da mogu da je primam. Od kada sam na toj terapiji, imam osećaj kao da nisam bolesna. Vozim auto, idem na pijacu, igram se sa unucima, nemam nikakve tegobe. Veliki problem je u tome što nemamo psihičku podršu, a kada čitate o bolesti na internetu to su najcrnje prognoze. Sada je dosta drugačije u odnosu na vreme kada smo moja generacija i ja počeli da pušimo, zato što sada postoji svest o štetnosti duvanskog dima, što tada nije bio slučaj. Ranije smo verovali da su samo oni koji puše "krdžu" u opasnosti da dobiju rak, ali očito da nije tako  - zaključuje ona.

Faktori rizika

U najvećem broju slučajeva glavni faktor rizika u nastajanju raka pluća je pušenje. Rizik od raka pluća raste sa brojem popušenih cigareta i dužinom pušačkog staža, naročito ako čovek počne da puši kao mlad. Aerozagađenje ima značajnu ulogu u nastanku raka pluća, što je povezano sa stalnom tendencijom porasta organskih i neorganskih materija u atmosferi. U ove faktore ubraja se i genetska predispozicija.

Podmukla bolest

Podsetimo, karcinom pluća je zloćudni tumor koji najčešće nastaje usled promena ćelija sluznice bronha, odnosno glavnih disajnih puteva, pa se još naziva i karcinom bronha. Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti u svetu. Jedan od najvećih problema u lečenju raka pluća je to što se najčešće otkriva u kasnom, uznapredovalom stadijumu bolesti, kada su mogućnosti lečenja ograničene, a prognoza bolesti loša.

To je tako zato što se rak pluća često otkrije slučajno, na rutinskom rendgenskom RTG snimku pluća ili skeneru CT u pregledu grudnog koša, a simptoma često uopšte nema. Simptomi poput upornog kašlja, promena karaktera hroničnog kašlja, iskašljavanja sukrvičavog ili krvavog ispljuvka, bola u grudima pri kašljanju ili dubokom disanju, otežanog disanja, upale pluća koja ne prolazi posle terapije ili upale pluća koja se ponavljaju na istom mestu, gubitka apetita i telesne težine javljaju kada je bolest već uznapredovala, objašnjavu stručnjaci.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike