Potresna ispovest Vesne (52) iz Beograda: Pobedila četiri tumora i odstranili joj štitnu: "Nisam mogla da ustanem, ali konačno dišem"

30.05.2022

06:00

0

Autor: J. J.

Svaki deseti građanin Srbije ima neki problem sa radom štitatste žlezde, a još mnogo njih i ne zna da ima taj problem

Potresna ispovest Vesne (52) iz Beograda: Pobedila četiri tumora i odstranili joj štitnu: "Nisam mogla da ustanem, ali konačno dišem"
Vesna Obradović - Copyright Foto: 24sedam/Ustupljenje fotografije/Vesna Obradović

Vesni Obradović (52) iz Beograda otkrivena su četiri tumora na štitnoj žlezdi i ona je operisana ovog meseca na onkološkoj hirurgiji KBC "Bežanijska kosa". Tumori su joj dijagnostikovani pre deset godina i doktori su joj kazali da će njeno stanje pratiti. Kako su godine odmicale, tumori su naprasno počeli da rastu i sva četiri su odstranjena.

Vesna je samo jedna od mnogih koja se bori sa tumorima štitne žlezde. Prema poslednjim podacima svaki deseti građanin Srbije ima neki problem sa radom štitatste žlezde, a još mnogo njih i ne zna da ima problem. Pojačana aktivnost štitaste žlezde je 10 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Najčešće je prisutna kod ljudi starosne dobi između 20 i 40
godina, mada se može pojaviti i u bilo kom drugom životnom dobu.

- Na operaciju tumora sam čekala dve godine zbog kovida. Kada sam se probudila iz kome, osećala sam se kao da sam ponovo rođenja. Samo to buđenje iz kome je za mene bilo izvesno olakšanje i neko čudno osećanje, kao da sam odjednom drugi čovek. Nakon operacije bolje dišem i nekako punim plućima, a sećam se da je do skoro sin morao da me uhvati za ruku kako bih ustala - priča Obradovićeva za 24sedam.

Profimedia
 

Pre dve godine Vesna je saznala da ima i Hašimoto sindrom, odnosno autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde. Napominje da je to bila prava noćna mora jer ovo autoimuno oboljenje prati niz simptoma, koje ometaju pojedinca u svakodnevnom funkcionisanju.

- Bila sam konstatntno umorna. Išla sam na spavanje umorna i budila se umorna. Jedno jutro sam krenula na posao i osećala sam kako mi telo ide na jednu stranu, a noge na drugu. Memorija mi uopšte nije radila. Dešavalo mi se da zastanem nasred ulice i zapitam se gde sam pošla, da li na pijacu ili na posao. Jednom sam šetala sa sinom i znam kuda smo prošli, ali nisam mogla da se setim puta kojim smo došli. Osećala sam se kao da sam na nekim drogama jer nisam znala kako te simptome da opišem  - objašnjava naša sagovornica.

Nemojte simptome zanemarivati

Prateći simptomi kod problema sa štitnom žlezdom su otok u predelu vrata, bol u prednjem delu vrata, uporan kašalj ili promuklost, otežano gutanje i disanje. Ovi simptomi mogu da budu prisutni kod velikog broja poremećaja, uglavnom benigne prirode. Međutim, uvek je preporučljivo da se ovi simptomi ozbiljno shvate, kako se ne bi prevideo mogući maligni proces. Karcinom koji se otkrije u ranijoj fazi ima značajno bolju prognozu za uspešnije lečenje.

Vesna dodaje da joj je nakon operacije odstranjena štitna žlezda i da je samim tim nestao i niz simptoma sa kojima se borila svakodnevno.

- Hašimoto je nešto najgore što može da zadesi čoveka, to ne bih poželela ni najgorem neprijatelju. Nakon operacije odstranili su mi štitnu žlezdu, tako da je samim tim i Hašimoto nestao jer je sve to poticalo od štitne žlezde i tumora. Sada živim punim plućima i nadam se da će rezutati nakon operacije biti dobri - zaključuje Obradovićeva.

Podsetimo, lekari upozoravaju da karcinom štitaste žlezde nastaje nekontrolisanom deobom i nakupljanjem malignih ćelija poreklom od tkiva žlezde. Od vrste karcinoma zavisiće izbor metoda za lečenje, kao i prognoza toka bolesti. Karcinom štitaste žlezde u početku može da ne daje nikakve simptome. Čvorić je uglavnom prva promena koja se otkriva upozorvaju lekari, a u najvećem broju slučajeva je u pitanju benignog tipa. Čvorić se često otkrije slučajno, u sklopu pregleda nekog drugog problema.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike