Prvo se razbolela majka, a onda i dete od iste bolesti: Kada sam saznala za sina zatvarala sam oči pred bolešću!

31.05.2022

07:30

0

Autor: J.J.

Bojana je godinama poricala da je hronični pacijent i da će do kraja života uzimati terapiju

Prvo se razbolela majka, a onda i dete od iste bolesti: Kada sam saznala za sina zatvarala sam oči pred bolešću!
Bojana Jedoksić - Copyright 24sedam

Doktorki Bojani Jedoksić pre petnaest godina dijagnostikovan je Hašimoto, odnosno autoimuno oboljenje štitaste žlezde. Međutim, ova autoimuna bolest nije zaobišla ni njenog sina. 

Bojana je postala svesna bolesti kada je saznala dijagnozu. Ali je godinama poricala da je hronični pacijent i da će do kraja života uzimati terapiju. Ona je u razgovoru za 24sedam, otkrila sa kojim sve simptomima se borila.

Pixabay
 

- Bilo mi je jako hladno, a nisam znala zašto. Dobila sam na težini i bila sam umorna, a postalo je i vidljivo povećanje štitaste žlezde. Za sina sam saznala kada je promenio školu, a ujedno i školski dispanzer. Išao je na sistematski pregled, lekar je predložio da mu se uradi ultrazvuk štitne žlezde i kada sam to videla bukvalno sam zatvorila oči i nisam mogla da verujem. Ja sam skoro progovorila o ovoj bolesti i to kada mi se dete razbolelo - priča Jedoksićeva.

Kako kaže, od trenutka kada je saznala da je njenom detetu dijagnostikovana ista bolest preplavile su je emocije i dosta vremena joj je trebalo da prihvati istinu.

Najčešči simptomi

Pacijenti sa Hašimotom često imaju nespecifične tegobe kao što su osećaj umora, nedostatak energije, pospanost, usporenost, poremećaj koncentracije, zaboravnost, dobijanje u telesnoj težini, zatvor, suva koža, pojačano opadanje kose, nepodnošenje hladnoće, osećaj nelagodnosti u vratu, poremećaj menstrulanog ciklusa kod žena itd.

- Detetu je hitno urađen pregled i kada mu je data ta dijagnoza bila sam tužna, besna, ljuta i očajna jer sam imala sreću da moje dete bude tako brzo primljeno, a ujedno i dijagnostikovano. Toliko sam bila emotivna jer smatram da kod njega nije trebala bolest da se izrazi jer je sportista, tako da apelujem na sve roditelje da prate svoju decu. Ukoliko nastavnici primete da neki bucko spava na čašu sa podlivima u potkolenici nemojte ga dirati jer mu možda nije dobra štitna žlezda - objašnjava Jedoksićeva.

Nakon bolesti svoga deteta osnovala je Udruženje pacijenata sa bolestima štitaste žlezde, "Krila u nama". Ideja joj je da svojim zalaganjem pruži podršku i i omogućiti pristup stručnim medicinskim informacijama, kako bi se pacijenti osnažili i lakše prepoznali stanja kroz koja prolaze, kao posledice bolesti štitaste žlezde.

Poručuje da život sa ovom bolešću nije jednostavan, ali ukoliko se bolest prepozna na vreme i prevenira, onda je i lakše boriti se sa njom.

- Uvek se pitam šta je sa roditeljima čija deca verovatno imaju simptome, a da to niko ne vidi i da ne budu upućeni na vreme kod lekara. Ovo su glavni razlozi zbog kojih sam osnovala udruženje kako se nijedna mama ne bi osećala kao ja, jer je ta bolest jednostvana i lako uočljiva, a svi zatvaramo oči, pa čak sam to radila i ja, i to me boli - zaključuje Jedoksićeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike