"Živ strip": Kako je Šumadinac spojio "devetu umetnost" i pravoslavnu duhovnost! (FOTO/VIDEO)

29.05.2022

18:15

0

Autor: I.Pavlović

"Verujem da talenat koji posedujem mi je dat, najzad koristim na pravi način"

"Živ strip": Kako je Šumadinac spojio "devetu umetnost" i pravoslavnu duhovnost! (FOTO/VIDEO)
strip - Copyright Instagram_zivstrip

Novi, moderniji oblici propovedanja hrišćanske, pravoslavne vere jedan su od načina da se privuku mladi i vernici kojima su društvene mreže primarni izvor informisanja, što je sve češće slučaj. Već smo pisali o tome da oko 200 srpskih crkava i manastira veru propoveda i na društvenim mrežama, kao i da jedan od najposećnijih profila na instagramu u Srbiji pripada njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju

Pored zvaničnih profila crkava, manastira i klirika Srpske pravoslavne crkve na socijalnim mrežama aktivni su i brojni pojedinci, koji inspiraciju za rad pronalaze u pravoslavnoj duhovnosti.

Jedan od njih je i profil "Živ strip" koji uređuje Mika,  jedan mladi elektroinženjer, poreklom iz Šumadije. 

On na pomenutom instagram  profilu objavljuje stripove po žitijama svetih.

U razgovoru za 24sedam Mika otkriva kako je došao na ideju da spoji "devetu umetnost" i pravoslavnu duhovnost. 

- Crtanje i strip sam jako voleo od najranijeg detinjstva, i verovao sam da će mi to biti zanimanje kad porastem. Ipak, tokom školovanja sve više sam se okrenuo ka prirodnim naukama i tehnici, kao nečemu "od čega može da se živi", a crtački talenat je zaboravljen kao kakva dečija zabava. Tako je bilo sve do prošle godine, kada sam zbog obaveznog rada od kuće imao više slobodnog vremena, i koje sam uglavnom provodio crtajući, počinje on priču za naš portal. 

No, kao ni svaki početak ni Mikin povratak stripu nije bio lak. 

-Za dobar strip su crtež i priča podjednako važni, a ja prosto nisam znao ni jednu priču koja bi me pokrenula da je pretočim u strip. Tako da moje crtanje opet nije vodilo nikud. Međutim baš u to vreme sam se upoznavao sa Žitijima svetih, koja su prepupuna čudesnih, poučnih i dirljivih priča.

Mika je zatim došao u dodir sa žitijama svetog Donata, i tako je nastao njegov prvi strip.

- Konačno sam video da svoj talenat mogu da upotrebim crtajući nešto što je na prvom mestu poučno, pojasnio nam je, i dodao:

- Konačno sam našao priče za svoje stripove.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

 

- Nije svako žitije jednostavno pretočiti u strip. Radnju je najlakše predočiti kada postoje neka vidljiva zbivanja, neka dinamika - akcija. To je upravo bio slučaj sa pričom o svetom Donatu, episkopu i čudotvorocu epirskom, koja je i prva pretvorena u strip, ističe autor.

Tako je , pre nešto više od godinu dana, zahvaljujući žitiju svetog Donata, počela priča vezana za "Živ stirp”, i instagram stranicu koju prati više hiljada ljudi iz čitavog sveta. Posle Svetog Donata, došli su Sveti Nestor, Sveti Sava, Sveti Porfirije, Pajsije, Josif Isihasta, Sveta Paraskeva itd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

 

- Reakcije su veoma pozitivne, i interesovanje za ovakav sadržaj među pravoslavnim vernicima očigledno postoji, kazuje nam Mika i dodaje da su pratioci bili spremni i da se uključe u sam stvaralački proces.

- Mnogi su slali predloge i ideje za buduće priče, a pojedini su pokazali interesovanje da sadržaj koji objavljujem na srpskom i engleskom prevedu na svoje maternje jezike. Tako da se danas pojedine epizode "Živ stripa" mogu pročitati na grčkom, nemačkom, portugalskom i arapskom jeziku. Mislim da je priča o Svetom Porfiriju međunarodno najomiljenija. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

 

Ovaj mladić koji ne želi da njegov identitet bude do kraja otkriven, jer kako kaže, nije bitan on, već žitija svetih, pojašnjava da je "Živ strip" nešto što za njega ima dvojaku vrednost.

- Na ličnom nivou se radi o potrebi za crtanjem, koju na ovaj način zadovoljavam. Verujem da talenat koji mi je dat, najzad koristim na pravi način istakao je on i zatim sa nama podelio priču o jednom monahu akrobati, koji je jedini u svom monaškom bratstvu imao nesvakidašnje zanimanje.

- Ostali monasi imaše razne veštine - pojci, kuvari, baštovani, itd. - a ovaj akrobata samo beše dobar u žongliranju, i njegova ”neplodnost” ga je tištila. Stoga se on poče noću iskradati, i odlaziti do praznog hrama u kojem je izvodio svoju akrobatsku tačku pred ikonama Hrista i Bogorodice. Iguman manastira ga je jedne večeri “uhvatio na delu” i strogo kaznio, ali mu se potom javila sama Bogorodica i zapovedila da se izvini bratu akrobati jer ovaj “dragoceni sluga Božiji” od “srca prinese svoj jedan dar”, ispričao nam je Mika i dodao:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

 

- Tako je i sa mnom, osećao sam da imam talenat, nisam uspevao da ga primenim, sada sa crtanjem ovih stripova osećam da moj talenat ima neku svrhu. 

- Sa druge strane kao cilj ovoga što radim, naveo bih želju da se publika koja me prati zainteresuje za žitija svetih, koja su uz jevanđelja zaista temelj hriščanskog pogleda na svet. Kao što reče jedan pravoslvni duhovnik, da jevanđelja nekim čudom nestanu, mogli bih ponovo napisati kroz žitija svetih, pojašnjava Mika.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

 

O planovima za budućnost ovaj skromni mladić ne želi da govori, ali nam otkriva da postoji želja da se njegovi stripovi nađu i u štampanoj formi. 

- Za sada postoji interesovanje jednog pravoslavnog izdavača u Sjedinjenim Američkim Državama, ali moja je želja da se "Živ strip" prvo pojavi na srpskom jeziku.

Primetan uticaj  francusko - belgijske škole stripa

Mika ističe da je odrastao čitajući stripove koju su izlazili u okviru Politikinog i Mikijevog Zabavnika, a da su verovatno na njegov rad imali uticaj strpovi francusko - belgijske škole, poput "Asteriksa i Obeliksa", "TinTina", i "Taličnog Toma". 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mика (@zivstrip)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike