I ovako se propoveda pravoslavlje: Društvene mreže pune profila srpskih manastira i sveštenika! Patrijarh Porfirije utabao put na internetu

18.03.2022

07:30

0

"To nije ni u kakvoj suprotnosti sa bilo kojim kanonom Crkve, niti u suprotnosti sa hrišćanskim i pravoslavnim načelima"

I ovako se propoveda pravoslavlje: Društvene mreže pune profila srpskih manastira i sveštenika! Patrijarh Porfirije utabao put na internetu
Tumane Instagram - Copyright 24sedam/M.Vu

Oko 200 srpskih crkava i manastira veru propoveda i na društvenim mrežama, tvrde verski analitičari. A da ova brojka nije preterana, možete se uveriti i sami. Dovoljno je da na Instagramu ukucate reč "manastir" pa da vam izađe pedesetak profila manastira po Srbiji. Veliki broj ih je i na Fejsbuku. Modernizacija i savremeni duh srpskih svetinja naglo su počeli da se šire otkad se na ovaj korak odlučio patrijarh srpski Porfirije. On je svoj profil na društvenoj mreži Instagram otvorio u avgustu prošle godine.

Novi, moderniji način propovedanja hrišćanske, pravoslavne vere jedan je od načina da se privuku mladi i vernici kojima su društvene mreže primarni izvor informisanja, što je kod nas sve češće slučaj.

Verski analitičar Miloš Stojković kaže za 24sedam da profile na društvenim mrežama otvaraju i gotovo sva sveštena lica.

- Više od 200 profila srpskih manastira ima na društvenim mrežama. Svaki manastir ima svoj zvanični sajt, a gotovo 90 odsto sveštenika ima profile na društvenim mrežama. Imaju ih i monahinje i monasi, a svako svešteno lice je to uradilo nakon što je to uradio srpski patrijarh - potvrđuje nam Stojković.

On napominje da Srpska pravoslavna crkva koristi savremene tehnologije u svrhe širenja hrišćanstva i da to nije nikakav greh.

- Većina ljudi se danas informiše putem društvenih mreža. Mnogi manastiri, mnoge crkve, hramovi i parohijske zajednice imaju svoje sajtove i svoje profile na društvenim mrežama bilo da je u pitanju Fejsbuk, Instagram, Tviter... To nije ni u kakvoj suprotnosti sa bilo kojim kanonom Crkve niti u suprotnosti sa hrišćanskim i pravoslavnim načelima - podvlači Stojković.

- Nama su još apostoli preneli da svoje predanje i svoju veru hrišćansku, pravoslavnu čuvamo srazmerno u vremenima u kojima živimo - kaže on.

Kako objašnjava, to znači da svoju veru nikako ne prodamo i ne izdamo, ali da za propovedanje vere i širenje hrišćanske misije možemo da koristimo sve, pa i savremene tehnologije.

- Greh je da koristimo društvene mreže u neke nemoralne svrhe, a sve što se koristi u svrhu širenja misije Hristove treba koristiti. Apostoli su nam rekli: "Sve vam je dozvoljeno, ali vam nije sve na korist". Upravo u tome je suština. Dozvoljeno je ako to koristimo u ispravne svrhe. Međutim, ako koristimo društvene mreže da bismo gledali rijaliti program, onda je to zloupotreba tog božjeg dara - kaže Stojković, i dodaje da putem društvenih mreža može da se širi vera i da se šalju poruke ljubavi i istine.

Na društvenoj mreži Instragram postoje profili velikog broja srpskih manastira na kojima se objavljuju njihove aktivnosti, a i većina sveštenika je na društvenim mrežama gde propoveda srpsku pravoslavno veru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike