Patrijarh Porfirije iz hrama Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju: Sinod SPC prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

24.05.2022

10:38

0

Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i blagoslovio je, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost

Patrijarh Porfirije iz hrama Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju: Sinod SPC prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve
Patrijarh Porfirije - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

- Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje, nakon cega će uslediti svecano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA - rekao je patrijarh srpski, preneli su makedonski mediji.

On je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.

Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vernika.

Milos Tesic/ATAImages
 

Prethodno Porfirije je rekao da je Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mesto gde su se vekovima molile suze za spas ljudskog roda.

- Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama. raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se sto je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana - rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vernog makedonsog naroda i MPC-OA.

On je poručio da je svrha crkve da ujedini čovek u sebi.

- Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju - naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.

- U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije... - rekao je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike