Da li u Srbiji zabraniti abortus? Najviše abortiraju udate žene i majke, a doktori upozoravaju: Samo bi skočio broj pobačaja "na divlje"

15.05.2022

18:00

1

Rasprave o zabrani abortusa i oduzimanju prava ženi da odlučuje o svom telu sve su češće u Srbiji i zemljama u regionu

Da li u Srbiji zabraniti abortus? Najviše abortiraju udate žene i majke, a doktori upozoravaju: Samo bi skočio broj pobačaja "na divlje"
ginekolog dr biljana živaljević (3) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Prava drama se odvijala prethodnih nedelja u susednoj Hrvatskoj. Trudnici Mireli Čavajdi je u šestom mesecu trudnoće rečeno da je na ultrazvuku ustanovljeno da plod koji nosi ima ogroman tumor na mozgu i minimalne šanse da preživi.

Savetovano joj je da izvrši kiretažu, ali nijedan doktor u Hrvatskoj nije želeo da obavi taj postupak, svi su se pozivali na prigovor savesti, a Mirelin život se pretvorio u košmar.

Umesto najlepšeg perioda u životu, Mirela već mesec dana živi sa saznanjem da beba koju nosi ne samo da neće preživeti, već postoji ozbiljan rizik da kod nje izazove sepsu ili drugi zdravstveni problem. Takvu je već mesec dana gleda sinčić koji je njeno prvo dete i koji takođe ima pravo na srećno detinjstvo i zdravu mamu. 

Pisala je nizu klinika i ustanova u Hrvatskoj, dok njena priča nije prvo objavljena na društvenim mrežama, a zatim, zbog interesovanja javnosti, i u svim medijima. Tek nakon toga su joj stigli odgovori sa klinika u kojima je sve do jedne odbijaju, jer, kako kažu, nemaju raspoložive stručnjake niti opremu za “izvođenje feticida”.

 

Nakon ogromne buke koja se proširila po društvenim mrežama i medijima, vlastodršci su reagovali i drugostepena komisija je odlučila da Mireli treba biti dozvoljen prekid trudnoće, ali još uvek nije jasno ko će ga izvesti, jer dve trećine lekara u Hrvatskoj se u ovim slučajevima poziva na prigovor savesti i odbija da izvršava kiretaže, dok se klinike pravdaju time da nemaju potrebnu opremu ni metodologiju u ovakvim slučajevima. 

“Ispod žita” joj je savetovano da proceduru obavi u susednoj Sloveniji, ali bi tamo to koštalo više hiljada evra, dok u Hrvatskoj, čiji je zdravstveni osiguranik, nije moguće da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu, osnovno pravo čoveka i građanina. Hrvatski ministar zdravlja izjavio je da ako se Mirela odluči na zahvat u inostranstvu, on će joj biti finansiran.

Dok čekamo konačni rasplet košmara ove majke, proverili smo kakva je situacija u Srbiji.

Nasuprot uvreženom mišljenju da abortuse u Srbiji izvode “devojke i mlade žene koje menjaju partnere i vode neodgovoran seksualni život”, istina je da se, prema najnovijoj statistici koju je "Batut" objavio, čak 70 odsto abortusa vrši kod udatih žena koje već imaju dvoje dece.

Abortus je kod nas legalizovan 1969. godine i dozvoljen je na zahtev žene do 10. nedelje trudnoće. Nakon toga je takođe dozvoljen, ali pod uslovom da je život žene ugrožen ili da postoji šansa da se dete rodi sa ozbiljnim duševnim i telesnim oštećenjima, ili ako je trudnoća posledica krivičnog dela silovanja ili incesta. 

Prema podacima kojima "Batut" raspolaže, godišnje se u Srbiji uradi oko 11.000 abortusa, mada privatne ustanove nisu u obavezi da dostavljaju takve podatke, pa je broj sigurno veći.

Nedostatak seksualnog obrazovanja, niska svest o kontracepciji, loše materijalno stanje i slaba podrška majkama, neki su od razloga zbog kojih se u Srbiji odlučuju za abortus.

Ženama se sugeriše upotreba kontraceptivnih pilula i spirala, koje imaju vrlo invazivan uticaj na njihov organizam, mogu da izazovu niz zdravstvenih problema, poremećaj hormonalnog statusa, trombove, šlog... Sa druge strane, kontracepcija koju muškarci treba da koriste je kondom, koji, osim od trudnoće, štiti i od polno prenosivih bolesti, a ne nosi nikakav zdravstveni rizik ni po jednog od partnera.

Da li bi zabrana abortusa nešto promenila? Da, ali to ne bi bio broj rođene dece, već činjenica da bi se namerni prekidi trudnoće prebacili u nelegalne ordinacije i nesterilne uslove, zbog kojih bi žene umirale od sepse, perforacija materice i drugih komplikacija.

Jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti ginekologije dr Tasa Marković svojevremeno je izjavio da se u svojoj dugogodišnjoj praksi susretao s primerima žena kojima je visio metar creva između nogu, upravo zbog “alternativnih” načina izazivanja pobačaja - uz pomoć igala za pletenje, kukureka, vešalica…

Da li je to ono što nam je potrebno, kakve rizike nose kiretaže i šta su to ciljani abortusi, saznaćete od doktorke ginekologije Biljane Živaljević u novoj epizodi emisije “24sedam sa Marom”. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike