"Imala sam pacijentkinju koja je abortirala 38 puta": Ginekološkinja otkrila sa čim se sve sretala u ordinaciji (FOTO/VIDEO)

26.01.2022

19:00

0

Svakog dana u Srbiji jedna žena umre od raka grlića materica. Ova pošast bi mogla da postane prošlost sa HPV vakcinom, koja je od nedavno besplatna u Srbiji.

"Imala sam pacijentkinju koja je abortirala 38 puta": Ginekološkinja otkrila sa čim se sve sretala u ordinaciji (FOTO/VIDEO)
24 sedam logo.00_44_09_14.Still204 - Copyright 24sedam TV/Ivan Mitić

Mnoge je obradovala vest da će tokom 2022. gоdinе biti оmоgućena vаkcinаciја dеvојčicа i dеčаkа prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа о trоšku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе, a koja je saopštena iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencija raka grlića materice, od 17. do 21. Januara.

Međutim, i dalje se nedovoljno zna o ovoj vakcini i njenoj važnosti za rešavanje jedne od najopasnijih bolesti od koje svake godinu umre 440, a oboli više od 1.000 žena u Srbiji.

Zbog toga smo u emisiji “24sedam sa Marom” posetili ordinaciju doktorke Biljane Živaljević, koja ima bogato iskustvo u radu kako na državnoj klinici, tako i u privatnoj praksi. 

24sedam TV/Ivan Mitić
 

Nažalost, u Srbiji je i dalje visoka stopa smrtnosti od kancera grlića materice zbog toga što se on otkriva tek u kasnijoj fazi, odnosno, zato što žene ne dolaze na redovne preglede. Suprotno uvreženom mišljenju, genetika nije značajan faktor. 

- Neki minimalni procenat genetike može biti uključen i kod karcinoma grlića, ali naše bake i mame su imale veliki procenat grlića materice zbog toga što je puno radjeno nekih intervencija na grliću, ja imam primer pacijentkinje, žena je imala 38 kiretaža. Znate vi šta znači 38 puta maltretirati grlić, raditi intervenciju, dilatirati grlić? Drugi faktor rizika je veliki broj partnera i odnosi bez zaštite - objasnila je doktorka voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam TV/Ivan Mitić
 

 

HPV vakcina može dosta da popravi tragičnu statistiku, ali je neophodno da se ona primi pre stupanja u seksualne odnose i da je prime i dečaci i devojčice.

- Pravi efekat bi bilo kada bi i muškarci, odnosno mladići, primali takvu vakcinu, jer mladići su ti koji nama prenose infekciju. A oni nemaju nikakve probleme ili će retko dobiti karcinom penisa, a naš grlić je predirekciono mesto za HPV infekciju još naročito ako postoje promene tipa ektopija, tako da smo mi u zoni rizika - objasnila je dr Živaljević.

Koji su simptomi koji treba da nas alarmiraju, koliko vremena imamo od uočavanja prvih tegoba do fatalne dijagnoze i koju vakcinu je najbolje primiti, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike