Kontroverzna inicijativa digla buru: Traže da se abortus zabrani zakonom kako se ne bi trošile pare poreskih obveznika?!

10.02.2022

07:40

0

Javnost je bila uznemirena povodom inicijative za zabranu abortusa čiji su simpatizeri delili letke u Knez Mihailovoj proteklih dana

Kontroverzna inicijativa digla buru: Traže da se abortus zabrani zakonom kako se ne bi trošile pare poreskih obveznika?!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Proteklih dana u centru Beograda građanke su mogle da dobiju letak na kome je pisalo "Inicijativa za zabranu abortusa", kojim se pozivaju da i one učestvuju u tome. 

Na letku stoji i ime sajta, na kom se vidi i naziv saveza "Za život", koji čini nekoliko organizacija. Međutim, u inicijativi za zabranu abortusa navodi se da je reč o jednom udruženju koje "okuplja sve ljude dobre volje zainteresovane da pomognu različitim aktivnostima i doprinosima u ostvarivanju uslova za konačnu zakonsku zabranu abortusa u Skupštini Srbije".

Naglašavaju da je to njima važno zbog toga što ne žele da učestvuju u abortusima "koji se na račun poreskih obveznika svakodnevno vrše po bolnicama".

Zanimljivo je i to da na sajtu imaju čak SOS telefon za pomoć trudnicama i kontakt sa izvesnom Tatjanom Kartašovom, za koju je navedeno da je specijalista akušerstva i ginekologije. Ono što upada u oči jeste i to da se prenosi veliki broj vesti na slične teme širom sveta. 

Na broj koji je istaknut javila nam se žena koja nam je poslala mejl adresu na koju možemo da se obratimo, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Inače, nije prvi put da se ovakva tema nađe u javnim diskusijama i medijima.

Nemanja Marinković iz Centra E8 kaže da je to simptom jednog procesa koji se već duže vreme dešava u našem delu Evrope.

- To je proces kliženja udesno, odnosno jačanja desničarskih ideologija koje pokušavaju da ograniče ženska prava, krijući se iza nekih floskula, kao što su zaštita porodice i slično. Ono što mi vidimo je jedan patrijarhalan obrazac koji želi da ograniči pravo žene da raspolože svojim telom. Apsolutno i neotuđivo pravo žene je da odlučuje šta će da radi sa svojim telom - objašnjava Marinković za 24sedam.

Pixabay
 

Kako kaže, sva ograničenja ženskih prava direktno prouzrokuju jačanje patrijarhalnih i desničarskih tendencija.

- Danas abortus, sutra radna mesta, a na kraju će pokušati da vrate žene u privatnu sferu gde neće moći da izlaze iz kuće ili progovore bez dozvole muškarca. Svako oduzimanje ili umanjenje ženskih prava je nešto protiv čega moramo ustati dok je još u pelceru, jer kada nikne mnogo je teže izboriti se sa tim korovom - smatra on.

"Centar za devojke" iz Niša se već duže vreme bavi ovim i sličnim temama i pruža podršku ženama širom Evrope.

- Izlazile smo proteklih godina na ulicu zbog ovakvih stvari, ali i zbog solidarnosti, što je bio slučaj sa Poljakinjama. Često smo na ulicama Niša i imamo akcije koje jesu bunt i protest protiv takvih inicijativa. Stojimo iza toga i smatramo da je neophodno da abortus bude legalan i besplatan i da takav ostane kako kod nas, tako u drugim državama - kaže za 24sedam Tatjana iz "Centra za devojke".

Ona smatra da uvođenje seksulanog obrazovanja u škole može da pomogne neželjenim trudnoćama, dok zabrana abortusa to nikako neće učiniti, već će povećati broj žena koje stradaju.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike