NATO ubijao i nerođenu srpsku decu: U napadu na Niš ubili 16 ljudi, među kojima i 26-godišnju trudnicu Ljiljanu

07.05.2022

08:30

0

Autor: Milan Ivanić

Prolaznici su stradali na trotoarima, a ukazivanje pomoći i zbrinjavanje je bilo otežano jer je u isto vreme gađana i okolina Kliničkog centra Niš

NATO ubijao i nerođenu srpsku decu: U napadu na Niš ubili 16 ljudi, među kojima i 26-godišnju trudnicu Ljiljanu
ljiljana spasic1 - Copyright Printscreen/Youtube, RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal/Privatna arhiva

Na današnji dan, pre 22 godine, NATO avioni zasuli su Niš kasetnim bombama. Tog 7. maja 1999. godine, u 11.20 bombardovan je prostor oko Univerziteta, Tvrđavske pijace i Kliničkog centra. U napadu je poginulo 16 Nišlija, dok ih je 18 ranjeno. Među poginulima je bila i Ljiljana Spasić (26), koja je u tom trenutku bila u sedmom mesecu trudnoće.

U Šumatovačkoj i okolnim ulicama prolaznici su stradali na trotoarima, a ukazivanje pomoći i zbrinjavanje je bilo otežano jer je u isto vreme gađana i okolina Kliničkog centra Niš, gde se nalazi i Hitna pomoć.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

Kao i mnogo puta pre i posle toga, NATO je gađao civilne ciljeve.

Pošla da kupi trešnje

Ljiljana je bila u poodmakloj trudnoći kada je počeo rat, pa se sa porodicom sklonila na selo. Ipak, u Niš je morala da dolazi na redovne preglede. Tog dana trebalo je posle pregleda da se vrati na selo, ali je ostala još jedan dan, pa je sa svekrvom pošla da kupi prve trešnje na pijaci kada su naišli NATO bombarderi… Danas bi Ljiljana imala 48, a njena nikad nerođena ćerka 22 godine.

Otac nastradale trudnice, Miloje Ilić, kasnije je pričao kako se sve odigralo.

– Ljiljana je krenula toga dana do Tvrđavske pijace da kupi trešnje kada su naleteli avioni i izbacili kasetne bombe. Jedan geler pogodio je u vrat i presekao joj arteriju tako da je iskrvarila za nekoliko minuta. Život teče, mora da se živi, ali je to rana koja nikada neće da zaraste u našim srcima – ispričao je on.

Ljiljana Spasić/Privatna arhiva
 

Ljiljanina majka Radica je dodala da niše nije ukazivalo da će se napad odigrati.

– Podruku je uhvatila svekrvu i pošle su do pijace, bile su vesele, samo što nisu zapevale. Nisu se nadale, ništa nije niko naslućivao… Doktorka iz obližnje ambulante koja je prva došla do nje mi je rekla: „Nemojte da se sekirate, nije se mučila mnogo, jedan geler joj je presekao arteriju na vratu, za dva minuta je iskrvarila.“ Svekrva koja je kasnije preminula bila je dosta povređena, ali Ljiljana je imala samo jednu ranu na vratu, samo taj jedan geler koji joj je presekao vitalnu arteriju – kazala je ona.

Radica se priseća i trenutka kada su joj sin i zet rekli za tragediju.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

– Kada sam videla sina i zeta kako usplahireno idu ka nama, posumnjala sam na neku nesreću. Sin je vikao: “Ljilja, Ljilja…” Pitala sam ga šta joj je, da nije povređena. Rekao mi je samo: “Mama, od naše Ljilje nema ništa.” Te reči mi i danas, 19 godina kasnije, još odzvanjaju u ušima… – jecajući govori očajna majka.

Ljiljana je sahranjena 11. maja u 11.30, na isti dan i u isti čas kada se venčala.

Ubijali i starce

U istom napadu na kućnom pragu poginuo je i 84-godišnji Gerasim Grujić, a gelerima je izrešetan njegov sin Čedomir.

Printscreen/YouTube/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
 

– I danas se pitam kome je kriv starac od 84 godine. Bio je živahan, zdrav kao dren. Poživeo bi još, a skončao je u krvi kraj česme u dvorištu – kaže Gerasimov unuk Dragoljub.

Na Niš bačena 324 projektila

Niš je za 78 dana bombardovanja gađan iz vazduha 40 puta – 28 puta noću i 12 puta danju. Poginulo je ukupno 56 Nišlija, a više od 200 ih je ranjeno. Na grad su ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa i osam grafitnih projektila.

Srušeno je 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike