Preci mu bili francuski kraljevi, on danas voli da surfuje i rado je viđen gost na dvorovima: Ko je princ Filip Karađorđević?

28.04.2022

17:53

0

Autor: M. Vu.

Unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre rođen je 1982 u Ferfaksu

Preci mu bili francuski kraljevi, on danas voli da surfuje i rado je viđen gost na dvorovima: Ko je princ Filip Karađorđević?
Његово_Краљевско_Височанство_Принц_Филип_Карађорђевић_од_Србије - Copyright Princ Filip/Foto:Wikipedia

Princ Filip Karađorđević, zahvaljujući abdikaciji svog brata Petra, novi je naslednik trona Karađorđevića što predstavlja jedan od najbitnijih trenutaka za Srbiju. Unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre rođen je 1982 u Ferfaksu (Virdžinija), a već sa osam godina postao je učenik jedne od najboljih školi u Londonu. Maturirao je na Kraljevskoj školi u Engleskoj.

Princ voli da surfuje, a korisnicima tvitera beskrajno su zanimljive njegove prepiske, u kojima često iznosi svoje stavove.

U Sabornoj crkvi u Beogradu 7. oktobra 2017. godine, u prisustvu brojnih zvanica, na večnu ljubav zakleli su se princ Filip Karađorđević i princeza Danica Marinković, ćerka srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića.

Nakon veridbe koja je proslavljena u Londonu tokom leta, u centru Beograda izgovorili su sudbonosno "da", Filip i Danica, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i ćerka čuvenog srpskog slikara Cileta Marinkovića. To je prvo kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi od 1922. godine.

Prinčevski par venčao je tadašnji patrijarh Irinej, a ovom događaju prisustvovale se brojne zvanice iz javnog, ali i kulturnog života.

Po želji mladenaca, prava srpska tradicionalna svadba nastavljena je u Belom dvoru.

Godine 2018. Danica i princ Filip su dobili sina Stefana koji pripada osmoj generaciji kraljevske kuće Karađorđević.

Profimedia
 

Kršteni kumovi malog princa Stefana bili su njegov stric, brat blizanac njegovog oca, princ Aleksandar Karađorđević i dugogodišnji prijatelji prinčevskog para, Petra Lazarević i Dušan Antunović.

Bogato poreklo

Princ Filip Karađorđević, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, odlično priča svoj maternji jezik. Iako mu je majka kraljevska i carska princeza, Marija da Glorija od Orleana i Braganse, brazilska carska princeza sa izuzetno dubokim i razgranatim porodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama. Njeno puno ime je Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lučija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga od Orleana i Braganse! U redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. Porodične veze su toliko brojne da ćemo se ograničiti samo na carske i kraljevske glave! Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije koja je bočna strana španske kraljevske kuće i koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci bili francuski kraljevi.  

Baba princa Filipa je bila ujna današnjeg kralja Španije, Huana Karlosa I, koji je sin njene rođene sestre princeze Marije Mersedes od Burbona od Dve Sicilije. Direktni predak majke princa Filipa je bio kralj Portugala Žoao VI, kao i njegov sin Pedro I, prvi car Brazila. Princ Filip je posebno ponosan na ulogu sina Pedra I, Pedra II  koji je bio drugi car Brazila. Sa dubokim osećajem dužnosti, usamljen na vlasti, podigao je Brazil na nivo predstavničke parlamentarne monarhije, vodio nekoliko pobedonosnih ratova i uprkos širem protivljenju ukinuo ropstvo u zajedničkom sporazumu sa Velikom Britanijom  i sprečio kasniju dalju nelegalnu trgovinu ljudima. Sve vreme je bio veki mecena kulture.

Profimedia
 

Od majčinih muških predaka, princ Filip je direktan potomak Luja Filipa I, Kralja Francuza od 1830-1848 koji je kao deo kuće Burbona, francuske vladarske dinastije, imao izuzetno buran život zbog Francuske revolucije i koji je uspeo da vrati kraljevinu liberalnih i demokratskih ideja koju su podržavali tzv. orleanisti. Ona sama je deo jednog interesantnog neprekinutog lanca koji traje tri veka od osam burbonskih princeza koje su se sve udale u razne dinastije.

Sa očeve i sa majčine strane princ Filip ima bukvalno stotine prinčeva i vojvoda za pretke i rođake i otud je rado viđen gost na mnogobrojnim kraljevskim proslavama.

 Kuma na venčanju princa Filipa i princeze Danice bila je prestolonaslednika švedske Viktorija, ćerka švedskog kralja Karla XVI Gustafa.

Ovo bogato nasleđe princ Filip daje svom sinu princu Stefanu Karađorđeviću od Srbije čija je majka Srpkinja princeza Danica, tako da i ovaj Karađorđević zna svoj maternji jezik, srpski.

Jačina naše kulture i tradicije se ogleda u povratku, pored samo ovlaš spomenutih drugih kraljevskih predaka, našoj srpskoj liniji i zaveštanju Doma Karađorđevog.

Čestitka od Mihaila Karađorđevića

Srpski knez iz dinastije Karađorđevića, Mihailo Karađorđević i najmlađi sin kraljevića Tomislava Karađorđevića i kneginje Linde, je čestitao Princu Filipu na svoj Fejsbuk nalogu. Mihailo je oženjen kneginjom Ljubicom, sa kojom ima ćerku Nataliju.

Foto Wikipedia
 

- U potpunosti podržavam odluku svog bratanca Petra da prenese svojdužnosti, prava i obaveze na Filipa. Duboko verujem da će Filip životom u Srbiji i svojim zalaganjem dati izuzetan doprinos našoj zemlji, našem narodu i našem društvu. Tokom proteklih godina imao sam priliku da se uverim u Filipove iskrene namere i istinsku brigu za napredak našeg naroda, u Srbiji i van nje. Ljubica i ja ćemo nastaviti, kao i do sada, da pružamo svoju podršku Filipu i Danici kako bismo zajedno radili na opštem dobru i napretku.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike