Prvi srpski vožd nije bio Karađorđe: Ova titula je nastala stotinama godina pre Prvog srpskog ustanka

08.05.2022

14:36

0

Autor: 24sedam

Sama reč “vožd” je originalnog srpskog porekla

Prvi srpski vožd nije bio Karađorđe: Ova titula je nastala stotinama godina pre Prvog srpskog ustanka
Karađorđe_Petrović,_by_Vladimir_Borovikovsky,_1816 - Copyright Wikipedia

Kada se danas spomene titula vožd, većina Srba je poveže sa vođom Prvog srpskog ustanka Karađorđem Petrovićem. Ipak, on nije prvi ni jedini velikodostojnik sa ovom titulom, jer je prvi vožd Srbije živeo nekoliko stotina godina ranije.

Sama reč “vožd” je originalnog srpskog porekla i prvi ju je upotrebio Stefan Prvovenčani, i to u Žitiju Svetog Simeona, početkom 13. veka.

Stefan Prvovenčani/Wikipedia
 

Međutim, prvi vožd Srbije, mnogo pre Karađorđa, bio je Sveti Sava, koji je nosio titulu “vožd otačastva na blagoverje”.

Iako mnogi misle da je vožd srpski naziv za vođu, to nije u potpunosti tačno. “Vožd” nije isto što i “vođa”, pre svega zato što vožd uvek ima samo pozitivno značenje. Radi se o tituli predvodnika naroda, ali ona ima i mnogo dublje značenje. 

Vožd je onaj ko vodi narod bilo u duhovnom, bilo u ovozemaljskom, fizičkom smislu, onaj na koga se ugledaju i ko služi kao uzor u svakom aspektu života. Tako se u nekim crkvenim spisima kao kao vožd pominje i Mojsije, pa i sam Isus Hrist.

Osim ovog, pojavljuje se i titula “vožd otačastva”, a nju su nosili kraljevi Milutin i Stefan Dečanski, kao i car Dušan. Nakon najezde Turaka, vožd je još bio i Stefan Lazarević.

Wikipedia
 

S druge strane, u novijoj istoriji, titula je označavala vladarsko zvanje koje objedinjuje vojnu i civilnu vlast. Zato se Karađorđe Petrović od 1804. do 1808. potpisivao kao komandant, od 1808. do 1811. kao predvoditelj i na kraju kao vožd od 1811. godine.

Posle njega, titula vožda pripisivana je i Milošu Obrenoviću, i ona se pominjala uz njegovo ime u jednom letopisu iz 1815. godine. Kasnije, Miloš ju je odbacio kada se proglasio za kneza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike