"Blago Svetog Save": Svečana akademija u čast dana srpskog prosvetitelja (FOTO/VIDEO)

27.01.2022

20:30

0

Autor: 24sedam

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, a obeležavaju ga i Srpska pravoslavna crkva i vernici

"Blago Svetog Save": Svečana akademija u čast dana srpskog prosvetitelja (FOTO/VIDEO)
Tan2022-1-27_20307463_1 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

U Srbiji se danas obeležava Savindan, a tim povodom se u Kombank dvorani održana i tradicionalna Svetosavska akademija "Blago Svetog Save".

Prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dacćić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Sveti Sava smatra se jednim od najznačajnih ličnosti srpske istorije. Bio je prvi arhiepiskop, prosvetitelj, tvorac zakonodavstva.

Ministar prosvete Branko Ružić kao domaćin poželeo je dobrodošlicu svima. 

- Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vreme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike... Istorija pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspevali da razumeju trenutak u kojem se nalaze - rekao je Ružić.

Patrijarh Porfirije čestitao je jedan od najvećih crkvenih i porodičnih praznika.

- Braćo i sestre, draga duhovna deco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu veru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna dela u Hristu.

- Svetitelj nas podseća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonom moru egoizma. Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj veri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispada pojedinaca bilo koje strane - dodao je patrijarh Porfirije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je čestitala Savin dan.

- Kada je 1192. godine jedan mladi plemić otišao na Svetu goru i zamonašio se, istorija nije dobila samo svog najvećeg duhovnika i svog sveca, već mnogo više od toga, dobila je najsjajniji primer o tome kako se bira, baš kao što je Rastko Nemanjić izabrao između puke moći i vlasti i onoga što se zove uzdizanje čitavog jednog naroda. Svetitelj kojeg danas slavimo izabrao je ne da vlada, da upravlja Zahumljem, i celom državom koju je stvarao njegov otac, nego da narod te države uči, da mu donese znanje, da ga nauči vrednostima, da mu ucrta put, onaj koji i danas idemo. Od Rastka Nemanjića, Svetog Save, polazi naša nacionalna ideja o veri i prosvećenosti, ideja o tome da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva, ideja o tome da se veličina dostiže znanjem, ideja o onoj sigurnosti i onom napretku do kojih možemo stići sami - rekla je premijerka Brnabić.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, a obeležavaju ga i Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Sveti Sava smatra se jednim od najznačajnih ličnosti srpske istorije. Bio je prvi arhiepiskop, prosvetitelj, tvorac zakonodavstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike