Vujović otvorila prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini u susret konferenciji Stokholm +50

13.04.2022

15:03

0

Ministarka Vujović je istakla da je Srbija posvećena ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a zaštita životne sredine je jedan od prioriteta

Vujović otvorila prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini u susret konferenciji Stokholm +50
IMG-20220413-WA0099 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini, u okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji planiranoj za jun ove godine, “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Na prvim konsultacijama koje organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, učestvovalo je više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice.

Ministarka Vujović je istakla da je Srbija posvećena ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a zaštita životne sredine je jedan od prioriteta.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Otvaranje Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene jasan je signal da je u ovoj oblasti u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak. Od 2014. godine usvojeno je 23 zakona i 200 podzakonskih akata, a trenutno je pripremljeno još pet zakona iz resora zaštite životne sredine. Ministarstvo koje vodim je izradilo i Predlog strategije niskougljeničnog razvoja, kao i Predlog nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija GHG koji je dat drugim ministarstvima na saglasnost, a pre svega Ministarstvu rudarstva i energetike - izjavila je ona.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Vujovićeva je naglasila da u borbi sa ovim izazovima današnjice, važnu ulogu ima regionalna saradnja, posebno u ispunjenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan.

- Niz konsultacija koje smo danas pokrenuli od velikog je značaja, jer ćemo na taj način, uz učešće svih zainteresovanih strana, sagledati najvažnije ekološke probleme i pripremiti predloge za nacionalni izveštaj koji ćemo predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Za nas je jednako važna saradnja na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, jer samo na taj način možemo da dođemo do adekvatnih rešenja koja su važna za održiv razvoj – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David ističe da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima Vlada Švedske podržava konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu u junu.

- Nacionalne konsultacije su važna prilika za dijalog različitih aktera u srpskom društvu o ključnim prioritetima akcije za zaštitu životne sredine između. Zaključci ovih konsultacija će biti predstavljeni na sastanku Stokholm+50 u junu. Veoma sam srećna što angažovanje za zaštitu životne sredine u srpskom društvu raste, kao i u Evropi i širom sveta - izjavila je ambasadorka Ben David.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je zabrinjavajuće videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Ove nacionalne konsultacije pomažu u sagledavanju ključnih ekoloških izazova, kao i toga šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet, i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena. Zato okupljamo predstavnike svih segmenata društva, uključujući mlade, kako bi svi bili jednako uključeni u davanje preporuka - rekla je Pikap.

Da je potrebna udružena akcija države, akademske zajednice, međunarodnih partnera, privrede i drugih, ističe i specijalna savetnica predsednice Vlade Slavica Đukić Dejanović. Prema njenim rečima, ciljevi održivog razvoja se zapravo odnose na unapređenje kvaliteta života običnog čoveka - smanjenje siromaštva, jačanje institucija, podizanje ekonomije, unapređenje stanja životne sredine itd.

Na događaju je predstavljena i onlajn digitalna platforma „SparkBlue“, putem koje će zainteresovani aktivno uključe u proces nacionalnih konsultacija kako bi dali svoj doprinos, pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate u vidu preporuka za dalje korake u unapređenju životne sredine u Srbiji. Na osnovu ključnih nalaza i preporuka Nacionalnih konsultacija, UNDP će podržati pripremu nacionalnog izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, okupiće 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedske 59 država sveta, uključujući i Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike