Ministarka Vujović potpisala ugovore za sufinansiranje projekata za čistiji vazduh širom Srbije

18.03.2022

14:18

0

Ministarstvo će kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, dodajući da su danas potpisani ugovori za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava

Ministarka Vujović potpisala ugovore za sufinansiranje projekata za čistiji vazduh širom Srbije
IMG-20220318-WA0148 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Vujović je istakla da će ministarstvo kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, dodajući da su danas potpisani ugovori za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje. Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Ovi nisu jedini konkursi koje ministarstvo sprovodi u cilju podrške realizaciji ekoloških projekata u lokalnim samoupravama. U narednim nedeljama čeka nas potpisivanje ugovora i za sufinansiranje projekata pošumljavanja, uklanjanje divljih deponija, kao i za sanaciju devastiranog zemljišta. Odeljenje koje smo formirali u okviru Ministarstva za saradnju sa lokalnim samoupravama intenzivno radi, i prošle godine smo realizacijom zelenih projekata napravili pozitivan pomak. Očekujem da ćemo u ovoj godini zajedno napraviti još bolje rezultate, za čistiji vazduh i bolji kvalitet života građana – rekla je Vujović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike