Vujovićeva potpisala ugovore za realizaciju šest projekata za čistiji vazduh u Beogradu

22.03.2022

13:43

0

Projekti podrazumevaju zamenu kotlarnica za grejanje u dva vrtića na Savskom vencu, SC Voždovac, osnovnoj školi i domaćinstvima na Zvezdari, zgradi opštine Rakovica...

Vujovićeva potpisala ugovore za realizaciju šest projekata za čistiji vazduh u Beogradu
Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine podržaće realizaciju šest ekoloških projekata u Gradu Beogradu, važnih za unapređenje kvaliteta vazduha u prestonici, izjavila je danas ministarka Irena Vujović, nakon što je sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem potpisala ugovore o sufinansiranju projekata.

- Danas smo potpisali izuzetno značajne ugovore sa gradom Beogradom, vezano za za šest projekata koji su kandidovani na našim javnim konkursima. Time se omogućava da se uz podršku države zamene kotlarnice u Beogradu i da se pređe na korišćenje ekološki prihvatljivijih energenata. Grad Beograd je posvećen sprovođenju mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i sami menjaju kotlarnice, ali samo zajedničkim snagama možemo da ostvarimo dobar rezultat. Uverena sam da ćemo, kroz realizaciju ovih projekata, nastaviti praksu izuzetne saradnje Minstarstva i ove lokalne samouprave, za dobrobit građana – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Vujović je objasnila da projekti podrazumevaju zamenu kotlarnica za grejanje u dva vrtića na Savskom vencu, Sportskom centru Voždovac, osnovnoj školi i domaćinstvima na teritoriji opštine Zvezdara, zgradi opštine Rakovica i drugim objektima u nadležnosti lokalne samouprave.

- Zamena kotlova će početi odmah nakon grejne sezone, a već od sledeće grejne sezone očekujem značajna poboljšanja u opštinama gde ćemo zameniti kotlove. Ministarstvo je u 2022. godini za ovu namenu izdvojilo 350 miliona dinara, kojima će biti sufinansirano 47 projekata širom Srbije. Zamenom kotlova u vrtićima i školama omogućavamo našim najmlađima boravak u kvalitetnijoj životnoj sredini, a kroz subvencije pomažemo i građanima da zamene svoja ložišta i pređu na ekološki prihvatljivije energente. U narednom periodu nas očekuje i dodela sredstva po konkursima za pošumljavanje, kako bismo i na taj način doprineli unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i predsednici gradskih opština u kojima će biti realizovani projekti - Miloš Vidović, Miloš Simić, Ivana Tomić i Vladan Jeremić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti